Izrada planova za ceo grad

18.05.2010. | Blic

Urbanistički zavod Beograda, dobio je od Ministarstva za prostorno planiranje, rok da do marta sledeće godine izradi planove Generalne regulacije, za celu teritoriju, a to je oko 55.000 hektara građevinskog područja.

Nakon izrade, investitorima će biti mnogo lakše da se informišu gde i šta mogu da grade, a plan je da do septembra sledeće godine, te informacije budu dostupne i na internetu.

Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je usvojen prošle godine, propisano je da sve jedinice lokalne samouprave, pa tako i Beograd, u roku od 18 meseci urade sve prostorne i planove generalne regulacije. Prostorni planovi su planovi u kojima je određena strategija razvoja grada i u nekim slučajevima na osnovu njih se mogu izdavati lokacijske dozvole.

To znači, da će nakon izrade celokupnih prostornih planova, investitorima biti lakše da dođu do lokacijske dozvole. Kad je reč o planovima detaljne regulacije, oni se rade za područja gde će se značajno menjati namena, recimo iz industrijskih zona u nova stambena i komercijalna područja i njihova izrada je značajna za budući razvoj prestonice.

Urbanistički zavod Beograda paralelno radi i Regionalni prostorni plan za čitavo područje grada (oko 330.000 hektara), za celu teritoriju koja obuhvata 17 gradskih opština.

Ceo tekst čitajte u Blicu.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...