INFONET-468X60-BANNER

Svečano otvaranje radova na gradnji auto-puta Niš–Merdare

03.12.2021. | RTS

Počeli su radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, kod petlje Merošina, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju radova i izjavio da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine. On smatra da će taj auto-put biti spas, pre svega, za Prokuplje, Kuršumliju, Blace i taj deo zemlje.

Izgradnja auto-puta

Ilustracija - Izgradnja auto-puta (Foto: Pixabay)

Radovi na prvoj deonici u dužini od 32,7 kilometara od Niša do Beloljina koštaju 226 miliona evra, od čega je Srbija 40 miliona evra dobila od Evropske unije.

"Do Merdara će ceo auto-put da košta oko 650 miliona evra. To je ogroman novac koji ulažemo u deo Nišavskog i najveći deo Topličkog okruga", naglasio je Vučić i istakao da će auto-put imati višestruki značaj za taj deo zemlje, pre svega, ekonomski i politički.

Vučić je izrazio nadu da od ukupno 650 miliona evra, koliko vredi projekat za ceo auto-put, Srbija mogla na poklon od EU da dobije oko 130 miliona evra. Istakao je da će ovo biti put za razvoj Toplice i dela Nišavskog okruga, ali i za uspostavljanje bolje veze sa Srbima na Kosovu i Metohiji i bližih odnosa sa Albancima.

"Za samo nekoliko godina biće gotov autoput od Niša do Merdara, a do Prokuplja za 2,5 godine. I stizaće se za 45 minuta od Niša do Merdara, a do Prokuplja za 15 ili 16 minuta lagane vožnje kroz prelepe predele Toplice i to najmodernijim auto-putem koji će zameniti magistralne puteve", naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da se u Srbiji trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Početku radova prisustvuje šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi.

Deonica Niš–Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati 6 tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice.

Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Za ostatak auto-puta do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije.

Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu auto-puta dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

To je deo budućeg auto-puta Niš–Priština–Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje–Priština) i Rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Valona).

Cilj projekta je bolje regionalno povezivanje, ušteda na vremenu putovanja i operativnim troškovima, kao i povećanje bezbednosti saobraćaja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;