INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija smanjuje emisiju ugljen-dioksida

23.12.2008. | Ljiljana Lukić | Privredni pregled

U Privrednoj komori Srbije juče je potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Udruženja cementne industrije kojim su u Srbiji konačno legalizovani komercijalni aranžmani između cementara kao potrošača i drugih grana industrije kao proizvođača otpada.

Ovaj memorandum koji definiše način korišćenja industrijskog otpada potpisali su ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić u ime Vlade Srbije, a u ime Cementne industrije Srbije (CIS) generalni direktor Titan cementare Kosjerić, Dimitris Zizis (Zissis), tehnički direktor društva Lafarž Beočinske fabrike cementa, Dimitrije Knjeginjić i komercijalni direktor fabrike cementa Holcim (Srbija) u Popovcu kod Paraćina, Milan Ilić.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, kao domaćin jučerašnjeg sastanka, istakao je da je u pitanju prvi sporazum u kome se pored profita pokazuje i briga o životnoj sredini.

Ovim dokumentom uspostavljeno je partnerstvo u otklanjanju generisanog otpada u Srbiji čije je gomilanje započeto u prošlosti i sa kojim država ne zna šta da radi, sa cementarama koje mogu da koriste različite vrste otpada kao alternativne energente pod strogo kontrolisanim uslovima kroz tzv. procese "koincederacije". Na taj način osim što pomaže u rešavanju problema upravljanja otpadom, država i čisti zemlju Srbiju, ali i doprinosi smanjivanju ugljen-dioksida (CO2) i efekta staklene bašte. To takođe znači da sprovodimo naš deo obaveza iz Kjoto protokola čiji smo potpisnici, istakao je Dulić.

Prema njegovim rečima, cementna industrija godišnje će moći da iskoristi oko 25.000 tona otpadnih automobilskih i traktorskih guma, oko 350.000 tona produktnih materija iz "U.S. Steel Serbia". U pitanju su otpadni materijali pod nazivom "troska" koji se u cementarama mogu koristiti i kao sirovina odnosno dodatak u proizvodnji glavnog proizvoda.

Pored toga biće rešen problem odlaganja i eliminisanja znatnih količina sporednih produkata mesne industrije, kao što je koštano i riblje brašno, ali i industrijski otpad posle reciklaže, kazao je Dulić i dodao da će cementna industrija moći da iskoristi i pepeo iz termoelektrana u Srbiji, koje su upravo zbog toga svrstane među najveće zagađivače prirodne okoline. Ovo će biti posebno značajno za termoelektranu Kolubara koja je veliki zagađivač celog Kolubarskog kraja, ocenio je on.

Ministar ekologije istakao je da će cementna industrija moći da koristi taj otpad pod strogim standardima i korišćenjem modernih tehnologija čime će se takođe smanjiti zagađenje vazduha, ali je naglasio da će država vršiti monitoring nad ovim procesima i i da je već izvršeno "testiranje ovog monitoringa".

Dulić je najavio i početak rešavanja problema upravljanja opasnim otpadom koji je postao posebno aktuelan posle akcidenta u Viskozi Loznica i kazao da će o tome razgovarati u ime ministarstva na čijem je čelu sa ministrom vojske kako bi se neki od vojnih objekata (kasarne) ubuduće koristili za odlaganje ovih opasnih materijala.

Generalni direktor cementare Titan iz Kosjerića Dimitris Zizis kazao je da će i memorandum o razumevanju doneti korist celokupnoj društvenoj zajednici i da je to pozitivan korak ka stvaranju sistema zaštite životne sredine i za državu i za strane investitore. On je naglasio da društveno odgovorna preduzeća potpuno podržavaju napore države na polju zaštite životne sredine.


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;