Za šume u Beogradu 100 miliona evra

22.04.2010. | Danas

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje juče (21. april 2010. godine) je u Starom dvoru predstavljena Strategija pošumljavanja Beograda, na osnovu koje bi u narednih deset godina na području Beograda trebalo da bude pošumljeno više od 50.000 hektara zemljišta.

Pod šumom je zasada 35.783 hektara, odnosno 11,2%. Projekat pošumljavanja stručnjaci smatraju kapitalnim u oblasti zaštite životne sredine, koja bi trebalo da bude okosnica ostalim strategijama o razvoju grada.

Ceo projekat koštaće 100 miliona evra, odnosno 10 miliona evra godišnje, što bi se finansiralo iz više izvora (od naknada i taksi za korišćenje prirodnih dobara, od sredstava zagađivača, kredita države, grada i opština i međunarodnih izvora).

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da će realizacijom ovog projekta stepen pošumljenosti Beograda biti povećan na 20%.

- U Beogradu imamo samo 0,025 hektara šume po stanovniku, a idealno je da bude 0,33. To je standard koji omogućava zdravu i čistu životnu sredinu. Toliko smo pobegli od prirode da ona sada beži od nas i pitanje je dokle će nas ta trka dovesti ukoliko što pre ne budemo počeli da štitimo ono što imamo - rekao je Trivan.

Cilj Strategije pošumljavanja Beograda je zaštita prirode, biodiverziteta i šuma, uticaj na kvalitet vazduha i klimatske promene, zaštita zemljišta, zaštita od buke, uticaj na energetsku efikasnost i drugo. Nosilac projekta je Institut za šumarstvo.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić izrazio je uverenje da će Skupština grada vrlo brzo usvojiti ovu strategiju, za koju kaže da je možda najznačajniji doprinos koji grad Beograd može dati očuvanju naše planete i borbi protiv sve izraženijih klimatskih promena.

Delovi Voždovca, Banovog brda, Novog Beograda su samo neke od lokacija koje su predviđene ovom strategijom za pošumljavanje.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...