INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pitanje energetske efikasnosti je prioritet za Grad Beograd

11.06.2019. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je juče (10.06.2019) u Starom dvoru stručni skup „Nedelja energije” pod sloganom „Budućnost je u održivoj energiji” koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava do 14. juna na više lokacija u pestonici.

On je istakao da je pitanje energetske efikasnosti prioritet za Grad Beograd.

- Zbog toga su sve mere i podsticaji fokusirani na podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja energije, a ciljevi postavljeni u kontekstu štednje, jer se na svakih 50 investiranih u energetsku efikasnost ostvaruje ušteda od jedan kilovat čas - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da Grad Beograd godišnje izdvaja oko 110 miliona evra za potrošnju energije objekata u javnom sektoru i podvukao da bi veća ulaganja u taj sektor omogućila uštede od 40 odsto, tačnije oko 44 miliona evra.

- Prioriteti će u narednom periodu biti podizanje svesti građana u uštedi energije u stambenim zgrada, kao i da svi javni objekti budu energetski efiksani. Dobar primer je rekonstruisana Zelena garaža na Obilićevom vencu, prva takvog tipa u ovom delu sveta, koja je nominovana za prve tri zelene garaže u Evropi - ukazao je Vesić.

On je podsetio da je u toku i realizacija projekta na sanaciji deponije u Vinči, koja se realizuje iz javno-privatnog partnerstva najvećeg u Srbiji.

- Verujem da ćemo kao Grad Beograd do kraja septembra biti u prilici da izdamo građevinsku dozvolu za pokretanje ovog projekta, čija je vrednost oko 330 miliona evra - najavio je zamenik gradonačelnika.

Sekretarka Jandrić je, ispred organizatora skupa, navela da je ovaj skup organizovan za stručnu javnost, ali i za građanstvo. Ona se nadovezala na izlaganje zamenika gradonačelnika i najavila energetsku sanaciju stambenih zgrada, kako bi se prešlo obračunavanje grejanja po utrošenoj energiji. Takođe da je u toku i preuzimanje stubova javne rasvete u nadležnost Grada od EPS-a, u saradnji sa Ministarstvom energetike.

Ministar Antić je ukazao da je to ministarstvo ulaže velike napore u modernizaciju naših postojećih sistema i očuvanje energetske bezbednosti. Ministarstvo je u proteklom periodu uradilo energetsku sanaciju na 53 objekta širom Srbije, i rezultati na uštedi u finalnoj potrošnji su 40 procenata, zaključio je Antić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;