INFONET-468X60-BANNER

Uzimali stotine hiljada evra iz Fonda za obnovu crkava

26.02.2010. | Vuk Z. Cvijić | Blic

Po naredbi protosinđela Simeona Vilovskog (47), sekretara episkopa raško-prizrenskog Artemija, Predragu Subotičkom (46), direktoru Građevinskog centra Eparhije raško-prizrenske „Rade neimar“, dato je na ruke oko 440.000 evra sa računa fondova za obnovu porušenih crkava i manastira i dobrovoljnih priloga iz inostranstva.

Ti podaci navode se u izveštaju Komisije Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Komisija je utvrdila da su bila otvorena tri eparhijska računa u „Komercijalnoj banci“ i jedan račun u „Kosovsko-metohijskoj banci“ u Zvečanima sa kojih su sredstva nenamenski korišćena od 2008. do 10. februara 2010, kada je Komisija sačinila izveštaj. Za račune su bili ovlašćeni Vilovski i blagajnik eparhije Milivoje Marković.

Komisija konstatuje da je neobično da vladika Artemije nije bio zadužen za račune i da je izdao dokument u kome je Vilovskog ovlastio za poslove eparhije. Blagajnik Milivoje Marković dao je pismenu izjavu Komisiji čiji je predsednik bio mitropolit Amfilohije, da je sve naredbe o transakcijama novca izdavao Vilovski.

U izveštaju Komisije se konstatuje da je vladika Artemije uprkos odluci Sinoda da zatvori firmu „Rade neimar“ samo „prividno prekinuo saradnju“ jer je Subotički bio postavljen da vodi eparhijske kancelarije za ekonomske i građevinske poslove, o čemu nije obavešten patrijaršijski Upravni odbor.

Tužilaštvo je 13. februara pokrenulo postupak protiv Vilovskog i Subotičkog.

Na jučerašnjem zasedanju Sinoda SPC konstatovano je da se istraga crkvene komisije o zloupotrebi novca i položaja u Raško-prizrenskoj eparhiji nastavlja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;