Uzimali stotine hiljada evra iz Fonda za obnovu crkava

26.02.2010. | Vuk Z. Cvijić | Blic

Po naredbi protosinđela Simeona Vilovskog (47), sekretara episkopa raško-prizrenskog Artemija, Predragu Subotičkom (46), direktoru Građevinskog centra Eparhije raško-prizrenske „Rade neimar“, dato je na ruke oko 440.000 evra sa računa fondova za obnovu porušenih crkava i manastira i dobrovoljnih priloga iz inostranstva.

Ti podaci navode se u izveštaju Komisije Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Komisija je utvrdila da su bila otvorena tri eparhijska računa u „Komercijalnoj banci“ i jedan račun u „Kosovsko-metohijskoj banci“ u Zvečanima sa kojih su sredstva nenamenski korišćena od 2008. do 10. februara 2010, kada je Komisija sačinila izveštaj. Za račune su bili ovlašćeni Vilovski i blagajnik eparhije Milivoje Marković.

Komisija konstatuje da je neobično da vladika Artemije nije bio zadužen za račune i da je izdao dokument u kome je Vilovskog ovlastio za poslove eparhije. Blagajnik Milivoje Marković dao je pismenu izjavu Komisiji čiji je predsednik bio mitropolit Amfilohije, da je sve naredbe o transakcijama novca izdavao Vilovski.

U izveštaju Komisije se konstatuje da je vladika Artemije uprkos odluci Sinoda da zatvori firmu „Rade neimar“ samo „prividno prekinuo saradnju“ jer je Subotički bio postavljen da vodi eparhijske kancelarije za ekonomske i građevinske poslove, o čemu nije obavešten patrijaršijski Upravni odbor.

Tužilaštvo je 13. februara pokrenulo postupak protiv Vilovskog i Subotičkog.

Na jučerašnjem zasedanju Sinoda SPC konstatovano je da se istraga crkvene komisije o zloupotrebi novca i položaja u Raško-prizrenskoj eparhiji nastavlja.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...