Autobuska stanica postala ruglo Užica

25.02.2010. | Vladimir Lojanica | Blic

Zgrada autobuske stanice u Užicu, nekada jedna od najmodernijih u Srbiji, od ponosa grada pretvorila se u pravo ruglo. Krov prokišnjava, unutrašnjost je prljava i zapuštena, a noću se tu okupljaju skitnice i narkomani.

Autobuska stanica je otvorena 1991, kada je proglašena najboljim arhitektonskim rešenjem godine u Jugoslaviji. Za užičke privatnike bila je tada stvar prestiža imati poslovni prostor u njoj, a najveći deo objekta bio je u vlasništvu autoprevozničke kuće "Raketa", i tada ugledna firma držala je do renomea, pa je stanica bila čista.

Od kada je "Raketa" propala, stanici uništavaju ljudski nemar i vreme. Holovi su prljavi, stakla na stepeništima porazbijana, baš kao i ona koja razdvajaju krila zgrade. Sa plafona vise kablovi, na zidovima nedostaju pločice, grejanje, ventilacija i liftovi ne rade.

- Na galeriji na prvom spratu često spavaju beskućnici. Nedavno je, pet noći tu boravila jedna porodica. Iza njih je ostala gomila đubreta - priča Ilija Petronijević, vlasnik Radija "San", čiji je studio na stanici.

Gradsko veće ograničilo je rad ugostiteljskih objekata na stanici do 23 sata, ali se i ta odredba, pričaju vlasnici, selektivno poštuje.

- Kada se sve kafane pozatvaraju, eto "mokre braće" na autobusku stanicu da sačekaju jutro. A kad svane, nije retko videti krv i srču. Nedavno se jedan gost kafane, dobro pijan, dohvatio stolica, pa počeo da lupa izloge - kažu jedan od vlasnika.

Najveći problem autobuske stanice, zbog koga je zapuštena, jeste nerešeno vlasništvo, pre svega hodnika. Gradonačelnik Užica Jovan Marković priznaje da je stanica ruglo grada i napominje da lokalna vlast nastoji da preuzme staranje nad hodnicima, peronima i još nekim prostorijama.

- Grad je Trgovinskom sudu platio 20 miliona dinara da kupi hodnike i biletarnicu koji su pod hipotekom, ali zbog nerešenih sudskih sporova još nismo ušli u posed. Autobuska stanica je ogledalo grada i mi intenzivno radimo na tome da obnovimo njen sjaj. Očekujemo da će do sredine godine hodnici i biletarnica postati vlasništvo grada, a u paketu s njima nastojimo da kupimo i perone - kaže Marković.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...