Završena studija izvodljivosti za gradnju prve "italijanske" hidroelektrane na Ibru - država bi mogla dobro da zaradi

22.02.2010. | RTS

Završena je studija izvodljivosti za gradnju hidroelektrana na Ibru, potvrđeno RTS-u u italijanskoj kompaniji "Seci". Ministar energetike kaže da će država zarađivati jer će ta struja biti i do pet puta skuplja od komercijalne.

Italijani planiraju izgradnju 10 hidroelektrana na Ibru. Studija izvodljivosti je završena, ali nisu izneti detalji projekta za koji sa EPS-om kompanija "Seci" ima potpisan sporazum. Zajednička radna grupa, ovih dana usaglašava detalje studije i najkasnije do polovine marta biće predstavljena javnosti.

Predviđeno je da se male hidroelektrane na Ibru snage oko 110 megavata, grade na slivu reke od Raške do Kraljeva. Nacrt do koga je RTS došao, predviđa 14 lokacija, a gradilo bi se samo 10 hidroeletrana.

Stanovništvo tog područja negoduje zbog narušavanja prirodnih resursa reke, ali i priobalja Ibra. U Ministarstvu energetike i EPS-u tvrde da su predviđene kaskadne hidroelektrane uklopljene u prirodni ambijent tog kraja i njegove istorijske spomenike.

- Biće omogućeno i dalje korišćenje Ibra za splavarenje kao i ranije. Biće obezbeđeni minimumi potrebne količine vode zbog ribljih staza - rekao je ministar energetike Petar Škundrić.

Pozitivne i negativne strane projekta

I stručnjaci negativno ocenjuju projekat ističući da nije dobro obnovljive izvore davati na korišćenje drugim zemljama iako to dozvoljavaju najnovije energetske direktive Evropske unije.

Nikola Nikolić iz " Energy saving group" kaže da direktiva omogućava da treća država investira u neku drugu državu i da koristi njen obnovljivi potencijal energije, ne ulazeći u razloge zašto je to urađeno, da li je političke ili ekonomske prirode.

Ministar energetike ističe da je korist od tog posla u upošljavanju domaćih firmi i prihoda iz cene te struje koja će kaže, biti do pet puta viša od komercijalne.

- Sporazumi koji su potpisani sa italijanskom Vladom predviđaju, da bismo u eventualnom nedostatku čiste energije u Srbiji, mi imali pravo da raskinemo taj sporazum sa italijanskim partnerima i tu energiju koristimo za naše potrebe - objasnio je ministar Škundrić.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...