Krali struju za 100 miliona - povećanje od 20% u odnosu na ranije godine

17.02.2010. | Večernje novosti

U Srbiji se godišnje ukrade struja vredna čak 100 miliona evra i to je povećanje za čak 20 odsto u odnosu na ranije godine kada je godišnja krađa bila oko 80 miliona evra - pokazuju podaci Direkcije za distribuciju energije u “Elektroprivredi Srbije”.

U tih 100 miliona evra ulazi i svako nelegalno povezivanje na mrežu, kao i blokiranje brojila ili uzimanje struje mimo brojila. Iako je za krađu struje zaprećena kazna od jedne do tri godine zatvora, kradljivaca struje je sve više. U EPS kažu da je potrebna veće i strože sudsko angažovanje nego sada.

- Elektrodistribucije su tokom prošle godine napravile 286.000 kontrola i otkriveno je 4.711 slučajeva neovlašćenog korišćenja struje - kažu u EPS. - Vrednost te otkrivene krađe je bila 398 miliona dinara.

Električna energija se, prema podacima u EPS, najviše krade u domaćinstvima, ali i u privrednim objektima kao što su kafane, splavovi ili male proizvodnje.

- Česta su neprijavljena brojila i improvizovana priključenja direktno na vazdušne vodove ili javnu rasvetu, a mnogi i fizički oštećuju brojila, stavljaju magnete ili se priključuju pre brojila - kažu u EPS. - Iako se borimo protiv krađe, lopovi to vešto čine uz pomoć stručnjaka koji ih upućuju kako bezbedno da kradu struju.

Kako nam je objašnjeno u EPS, formirani pravni savet u distribucijama uskoro će analizirati sudsku praksu i uputiće nadležnim institucijama mišljenje o tome šta i ko sudi na temu krađe struje. Dešava se da se za jedan isti prekršaj donese sasvim različita presuda, a sve zavisno od toga gde se sudi. Kao jedan od najvećih problema u EPS navode nezaštićenost radnika koji otkrivaju nelegalne potrošače.

- Zaposlene koji obilaze brojila često fizički napadaju, potežu noževe i sekire, puštaju pse - kažu u EPS. - Ti radnici nemaju status službenih lica, a nemaju ni pomoć policije u teškim situacijama.

GUBE I TEHNIČKI

Ukupni gubici električne energije na distributivnoj mreži su 15 odsto, a na krađe “ide” oko 6,5 odsto. Tako da su tehnički gubici nešto veći od krađa i čine 8,5 odsto od ukupnih gubitaka. U tehničke gubitke se računaju oni koji se događaju po zakonima fizike, ali i oni koji su posledica dotrajale mreže, opreme. U EPS kažu da gubici moraju da se smanje, ali da su potrebna i značajna ulaganja u mrežu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...