INFONET-468X60-BANNER

Zaplenjeno milion evra direktoru „Čistoće“

02.02.2010. | Vuk Z. Cvijić | Blic

Milion evra koje je Dragan Ignjatović (52), bivši direktor „Gradske čistoće“, okrivljen za novčane malverzacije i pranje novca, držao na računu u jednoj švajcarkoj banci prebačen je u sudski depozit Specijalnog suda u Beogradu, saznaje „Blic“.

- Švajcarci nisu zadržali ništa u ovom slučaju i sav novac su predali. Finsijska istraga se nastavlja protiv Ignjatovića i ovom zaplenom nije okončana. Ovih milion evra biće u sudskom depozitu dok se ne oknča postupak za trajno oduzimanje – kaže za „Blic“ izvor blizak istrazi.

Zahtevi za privremeno oduzimanje imovine u inostranstvu već su poslati, između ostalog, za Stanaka Subotića Caneta, optuženog za šverc duvana, i Branislava Uskokovića, bivšeg direktora EDB, optuženog za malverzacije. Planirano je da uskoro, kako saznajemo, bude poslat zahtev pojedinim zemljama i za plenidbu imovine Darka Šarića, osmnjičenog za šverc više od dve tone kokaina.

- Ministarstvo pravde Srbije podnelo je zahteve zemljama EU i Švajcarskoj za oduzimanje više milona evra , u novcu i imovini, okrivljenih pred našim sudovima - kaže za „Blic“ državni sekretar ovog ministarstva Slobodan Homen. On objašanjava da se prilikom oduzimanja imovine u inostranstvu Srbija poziva na međunarodne konvencije i potpisane sporazume.

- Obično se taj iznos deli po pola, između zemlje koja podnosi zahtev za oduzimanje imovine, i zemlje u kojoj se imovina nalazi. Međunarodne konvencije dozvoljavaju da se države dogovore oko tog iznosa. Prioritet Ministarstva pravde je da Srbija ima dobre ugovore sa zemljamao u okruženju i EU –navodi Homen. On kaže da saradnja u krivičnim predmetima, gde spada i oduzimanje imovine ide na dva nivoa.

- Prvo tužilaštvo i policija vode finasijske istrage i direktno sarađuju sa kolegama iz drugih zemlja. Traže se podaci o računaima u stranim bnkama i njihova provera, zatim vlasništvo nad nekretninama, i udeo u of-šor kompanijama, preko kojih se najviše novca i prebacuje. Kada prikupe podatke oni podnose zahtev sudu, a sud se obrća Ministarstvu pravde.Mi onda na osnovu konvencija i međusobnih ugovora, koje imamo sa većinom zemalja u svetu, tražimo da se imovina blokira, i oduzme- kaže Homen.

Prema njegovim rečima sa zemljama u okruženju, pre svega Slovenijom, Hrvatskom i BiH, Srbija će uskoro potpisati ugovore, o zapleni imovine kriminalaca.

- Dosta nekretnina okrivljenih u Srbiji nalazi se u ovim zemljama i očekujemo dobru saradnju po pitanju zaplene njihove imovine – kaže Homen.

Radisavljević: Dobra saradnja sa EU - Specijalni tužilac Miljko Radisavljević, potvrdio je za „Blice“ da je prvih milion evra od novca koje Srbija traži u inostranstvu po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, stigao u sudski depozit. On nije hteo da otkriva podatke o konkretnom slučaju.

- Imamo vrlo dobru saradnja sa okolnim zemljama i članicima EU i ovo su prvi efekti. Za sada su nam izlazili u susret u finasijiskim istragama, koje smo pokrenuli - kaže tužilac Radisavljević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;