INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaplenjeno milion evra direktoru „Čistoće“

02.02.2010. | Vuk Z. Cvijić | Blic

Milion evra koje je Dragan Ignjatović (52), bivši direktor „Gradske čistoće“, okrivljen za novčane malverzacije i pranje novca, držao na računu u jednoj švajcarkoj banci prebačen je u sudski depozit Specijalnog suda u Beogradu, saznaje „Blic“.

- Švajcarci nisu zadržali ništa u ovom slučaju i sav novac su predali. Finsijska istraga se nastavlja protiv Ignjatovića i ovom zaplenom nije okončana. Ovih milion evra biće u sudskom depozitu dok se ne oknča postupak za trajno oduzimanje – kaže za „Blic“ izvor blizak istrazi.

Zahtevi za privremeno oduzimanje imovine u inostranstvu već su poslati, između ostalog, za Stanaka Subotića Caneta, optuženog za šverc duvana, i Branislava Uskokovića, bivšeg direktora EDB, optuženog za malverzacije. Planirano je da uskoro, kako saznajemo, bude poslat zahtev pojedinim zemljama i za plenidbu imovine Darka Šarića, osmnjičenog za šverc više od dve tone kokaina.

- Ministarstvo pravde Srbije podnelo je zahteve zemljama EU i Švajcarskoj za oduzimanje više milona evra , u novcu i imovini, okrivljenih pred našim sudovima - kaže za „Blic“ državni sekretar ovog ministarstva Slobodan Homen. On objašanjava da se prilikom oduzimanja imovine u inostranstvu Srbija poziva na međunarodne konvencije i potpisane sporazume.

- Obično se taj iznos deli po pola, između zemlje koja podnosi zahtev za oduzimanje imovine, i zemlje u kojoj se imovina nalazi. Međunarodne konvencije dozvoljavaju da se države dogovore oko tog iznosa. Prioritet Ministarstva pravde je da Srbija ima dobre ugovore sa zemljamao u okruženju i EU –navodi Homen. On kaže da saradnja u krivičnim predmetima, gde spada i oduzimanje imovine ide na dva nivoa.

- Prvo tužilaštvo i policija vode finasijske istrage i direktno sarađuju sa kolegama iz drugih zemlja. Traže se podaci o računaima u stranim bnkama i njihova provera, zatim vlasništvo nad nekretninama, i udeo u of-šor kompanijama, preko kojih se najviše novca i prebacuje. Kada prikupe podatke oni podnose zahtev sudu, a sud se obrća Ministarstvu pravde.Mi onda na osnovu konvencija i međusobnih ugovora, koje imamo sa većinom zemalja u svetu, tražimo da se imovina blokira, i oduzme- kaže Homen.

Prema njegovim rečima sa zemljama u okruženju, pre svega Slovenijom, Hrvatskom i BiH, Srbija će uskoro potpisati ugovore, o zapleni imovine kriminalaca.

- Dosta nekretnina okrivljenih u Srbiji nalazi se u ovim zemljama i očekujemo dobru saradnju po pitanju zaplene njihove imovine – kaže Homen.

Radisavljević: Dobra saradnja sa EU - Specijalni tužilac Miljko Radisavljević, potvrdio je za „Blice“ da je prvih milion evra od novca koje Srbija traži u inostranstvu po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, stigao u sudski depozit. On nije hteo da otkriva podatke o konkretnom slučaju.

- Imamo vrlo dobru saradnja sa okolnim zemljama i članicima EU i ovo su prvi efekti. Za sada su nam izlazili u susret u finasijiskim istragama, koje smo pokrenuli - kaže tužilac Radisavljević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;