PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Toranj na Avali čeka upotrebnu dozvolu - kasni otvaranje simbola Beograda

25.01.2010. | Blic

Iako je najavljeno da će obnovljeni Avalski toranj biti otvoren još krajem oktobra 2009. njegova vrata i dalje su zaključana. Toranj srušen u bombardovanju 1999, prema poslendnjim informacijama, polovinom februara treba da dobije upotrebnu dozvolu. Tada će se otpočeti pripreme za svečano otvaranje.

Vlada Srbije donela je odluku da nijedan objekat ne sme biti otvoren ukoliko nema upotrebnu dozvolu.

- Avalski toranj još nema upotrebnu dozvolu, ali očekujemo da ćemo je dobiti krajem januara ili početkom februara, kada svi atesti prođu proveru različitih komisija i budu prosleđeni ministru za ekologiju i prostorno planiranje Oliveru Duliću. Zatim ćemo započneti pripreme za svečano otvaranje. Loše vreme, sneg i vetar usporili su neke završne radove, ali sada je sve gotovo i sa dozvolom ćemo otvoriti toranj – rekao je za "Blic" Miloš Bata Milatović, inicijator akcije za obnovu Avalskog tornja.

- Planira se da na otvaranju budu izvedeni umetnički programi i zato ćemo čekati lepše vreme, jer se očekuje veliki broj posetilaca, kaže Milatović i dodaje da su u toranj ugrađeni visoko kvalitetni materijali. Profesor Dejan Bajić rekao je da nikada ranije nije video tako dobro izvedene radove. Objekat Avalski toranj pripada Vladi Srbije, koja, prema rečima Milatovića, treba da formira ekipu ljudi koja će da edukuje zaposlene za korišćenje najsavremenije tehnologije na tornju.

- Ugrađen je poseban sistem elektronapajanja pomoću kojeg bi sva tehnologija funkcionisala i u slučaju nestanka struje ili požara. U Evropi postoji šest takvih sistema, a kod nas je jedan od njih. Urađeni su i najsavremeniji liftovi koji idu brzinom od 100 metara za 40 sekundi – objašnjava Milatović.

Donacije novca i sredstava za obnovu započele su 2003. a u njima su učestvovali grupe građana i udruženja slikara, muzičara, glumaca, književnika i drugih.

 

 

Komentari: 1

Tanja 07.02.2010 23.34.25

Sa nestrpljenjem ocekujemo svecano otvaranje tornja i prvu priliku za obilazak .

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;