INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bez dozvole izgradili 6.000 kuća i lokala - haos u vranjskom urbanizmu

12.01.2010. | Blic

vranje nelegalna gradnjaOko 6.000 objekata u Vranju izgrađeno je bez građevinske i upotrebne dozvole. Najveći urbanistički haos je u naseljima Palestina, Raška i Ogoš u Vranjskoj Banji.

Od nelegalne izgradnje objekata nisu bile imune ni pojedine firme, čak ni državne. Zbog bespravno izgrađenih lokala doskora je bila problematična čitava jedna strana glavne gradske ulice. To potvrđuje podatak da u Ulici Stefana Prvovenčanog, glavnoj gradskoj saobraćajnici, ima čak pedesetak divlje izgrađenih lokala i drugih objekata koji će ipak biti legalizovani jer se odustalo od proširenja ulice.

Jovan Stošić, načelnik Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove u Gradskoj upravi, izjavio je da je posle usvajanja novih zakonskih propisa zahtev za legalizaciju podnelo 350 vlasnika bespravno podignutih objekata. Od 11. septembra prošle godine iz dana u dan povećava se broj onih koji nastoje da naknadno dobiju građevinsku i upotrebnu dozvolu.

- Prema našim saznanjima, nelegalno je izgrađeno više od 6.000 stambenih i poslovnih zgrada, poljoprivrednih i drugih objekata. Nelegalno izgrađenih objekata najviše je u pojedinim zonama na obodima grada. Ukoliko vlasnik nelegalno izgrađenog objekta do 11. marta ne podnese zahtev za legalizaciju, narednih šest meseci plaćaće dvostruko veći porez - rekao je Stošić.

- Posle tog roka, resorno ministarstvo daće određena uputstva nadležnim opštinskim i gradskim službama o tome šta će biti sa nezakonito podignutim objektima. Vlasnici neće moći da legalizuju objekte samo ako su izgrađeni na javnoj površini ili se nalaze u zoni zaštite prirodnih i kulturnih dobara. Biće uklonjeni i objekti izgrađeni od neodgovarajućeg materijala. Konačna odluka o tome doneće se posle odlaska na teren građevinskih inspektora - dodao je on.

Do septembra zahtev za legalizaciju podnela su 2.673 vlasnika objekata. Do sada je legalizovano oko 1.300 objekata. Odbačeno je preko 1.100 zahteva jer su se vlasnici oglušili o pozive nadležne gradske službe i upozorenja da blagovremeno dostave kompletnu dokumentaciju. Međutim, usvajanjem novih zakonskih propisa, vlasnici divlje izgrađenih objekata koji nisu prošli prethodni krug legalizacije, dobili su novu šansu.

Kako saznaje "Blic", mnogo je i primera vlasnika koji su dobili građevinsku dozvolu za renoviranje poslovnog prostora, ali su umesto obnove lokal srušili i na njegovom mestu ozidali čitav poslovni centar.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;