INFONET-468X60-BANNER

Šoping mol na Kalemegdanu - izglasali odbornici Skupštine grada Beograda

30.12.2009. | Večernje novosti

Direkcija za građevinsko zemljište u narednoj godini raspolagaće sa 19,7 milijardi dinara. Ovaj novac potrošiće se za izgradnju kapitalnih saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije, grobalja, stanova za raseljavanje i izradu urbanističkih planova. Prihodi Direkcije od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i zakupnine zemljišta i poslovnog prostora su 10,3 milijarde.Ostatak od 9,4 milijarde su inostrani krediti koji će u 2010. godini biti upotrebljeni za izgradnju mosta preko Save i prilaznih puteva.

Najviše novca, 12,2 milijardi potrošiće se na kapitalne saobraćajnice - most preko Ade, prilazne puteve, petlju kod Careve ćuprije, rekonstrukciju Pančevačkog mosta, povezivanje autoputa sa rekonstruisanim mostom preko Save u Obrenovcu. Za nastavak izgradnje osnovnih saobraćajnica u gradu i početak izgradnje novih, odvojeno je 3,2 milijarde dinara. Novac je planiran za finansiranje Vojvođanske ulice, dela Savske, ulice u Lisičijem potoku, Senjaku, Bloku 58, privrednoj zoni Gornji Zemun... Namera je da se započne izgradnja Mirijevskog bulevara, ulice pored Zemunskog keja, ulica u Bloku 51 i oko zgrada koje se grade u Novom Beogradu za neprofitno stanovanje, Altini...

Za izgradnju stanova za raseljavanje, koje Direkcija menja za zemljište koje uzima kako bi gradila infrastrukturu, obezbeđena je milijarda dinara. Namera je da se od ovog novca završi izgradnja 403 stana i započne još 86. Zgrade se zidaju na Čukaričkoj padini, Denkovoj bašti, MZ Janko Lisjak, na Belim vodama, Retenziji, Dorćolu, Voždovcu...

Ulaganja u vodovodnu mrežu iznosiće 398 miliona dinara. Nastaviće se gradnja regionalnog vodovoda Makiš - Mladenovac, a rekonstruisaće se nekoliko rezervoara i cevovoda. Za gradnju kanalizacija planirano je 2,5 milijardi dinara. Na redu je izgradnja ove mreže u Malom Zbegu, Krnjači 1, Batajnici, Pinosavi, Belom potoku i Zucama, Plavim horizontima...

Za proširenje grobalja Orlovača, Lešće, Bežanijska kosa i Zbeg planirano je 700 miliona dinara. Izrada 66 urbanističkih planova i još 2,5 koje treba pripremiti, koštaće 460 miliona dinara.

DSS je imala zamerku da se neki projekti iz godine u godinu "prepisuju u Programu Direkcije, a nikako da se odrade". Andreja Mladenović zatražio je da Direkcija podnese izveštaj o tome šta je uradila, a šta nije i zbog čega. Direktor Direkcije Boris Ranković objasnio je da je najveći deo projekata višegodišnji i da zato deluje da se samo prepisuju, a da rešavanje imovine često razlog sporije realizacije.

Naknada

GRAD je usvojio i cene naknada za uređenje građevinskog zemljišta. Građani koji legalizuju kuće plaćaće umanjenu naknadu ukoliko do kraja naredne godine sa Direkcijom za građevinsko zemljište zaključe ugovor. Umanjenje se ne odnosi na poslovni prostor u kući. Kuće do 200 kvadrata plaćaće naknadu u visini naknade za primarnu mrežu, dok svi ostali plaćaju punu cenu. Naknada se ne plaća za kuće do 200 kvadrata koje su sagrađene do 1971. godine, kao i za poljoprivredne objekte u 7. i 8. zoni.

Građani naknadu mogu da izmire u 36 rata. Ako građani uplate celu sumu odmah dobijaju popust od 50 odsto, ako ugovor zaključe do 1.3.2010. godine, a posle toga popust je 30 odsto.

Gde je autobus?

Od naredne godine u gradu nameravaju da započnu uvođenje monitoringa u javnom gradskom prevozu. To znači da će na većini autobuskih stajališta biti postavljeni displeji na kojima će građani moći da vide gde se u tom trenutku nalazi autobus koji čekaju. Takođe, planira se i postavljanje aparata za prodaju karta na stajalištima, a građani će moći da kupe karte za prevoz koje će važiti nekoliko časova, ceo dan, sedam dana ili mesec.

Regulacioni planovi

Skupština grada usvojila je plan detaljne regulacije za privrednu zonu "Autoput" u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu. Na prostoru od 1.00 hektara moći će da se grade industrijski pogoni. Naložena je i izrada još šest regulacionih planova, među kojima su Park Ušće, Peti parkić i prostor kod Zoološkog vrta.

Plan za deo Kalemegdana (namera je da se omogući izgradnja šoping mola u zaštićenoj celini) doveo je do neslaganja među vladajućim odbornicima. Nalog o izradi, ipak je prošao, iako su SPS-PUPS, LDP, DSS, SRS i jedan odbornik DS (ukupno 31 glas) glasali protiv, ali je "zeleno svetlo" dalo 36 odbornika DS. Devet odbornika G17 plus nije glasalo.

Napomena: kompletan tekst preuzet je iz Večernjih novosti

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;