INFONET-468X60-BANNER

"Kongresni centar Aerodrom Nikola Tesla" umesto "Sava centra"

27.07.2016. | Z.Radović | Novosti

Aerodrom „Nikola Tesla“ ima ozbiljne namere da od beogradskog „Sava centra“ napravi sedište kompanije. Plan je da se, u naredne tri godine, u rekonstrukciju i adaptaciju ovog objekta uloži oko 30 miliona evra u prvoj fazi, a kasnije još i više - otkriva Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“. On kaže da bi se zgrada zvala „Kongresni centar Aerodrom Nikola Tesla“ i u svom sastavu bi imala vrhunski šoping mol, hotel, kongresni centar, a tu bi bio smešten i menadžment i sve operativne službe ove kompanije. Planirana je i izgradnja kule ANT, koja bi bila visoka između 25 i 30 spratova.

Aerodrom je svoju neobavezujuću ponudu sa svim detaljima još u martu dostavio Gradu Beogradu, a sada se očekuje raspisivanje javnog poziva za prikupljanje obavezujućih ponuda. Nude i da budu manjinski partneri Gradu sa 49 odsto udela.

- Trgovinsko-uslužni deo kompleksa tog novog kongresnog centra bio bi smešten u prizemlju, na prvom i drugom spratu, poslovni prostor na nižim, a hotel na višim spratovima - pojašnjava Vlaisavljević. - Poslednja tri sprata bila bi otvorena za posetioce i imala bi razne sadržaje. Ovakva ideja već je proverena u svetu. Smatra se standardom da jedan aerodrom ima i svoj hotel.

Prvi čovek beogradskog Aerodroma ističe da je ova kompanija danas jedna od najprofitabilnijih u regionu sa godišnjim prihodima od 86 miliona evra, poslovnim prihodom većim od 66 miliona evra i profitom većim od 26 miliona evra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Dok se većina aerodroma finansira putem duga, mi poslujemo bez kreditnih zaduženja - ističe Vlaisavljević. - U prvih pet meseci ostvareno je više od 3,2 milijarde dinara ukupnih prihoda, dok su rashodi 23 odsto niži nego u istom periodu lane. Bruto dobit u ovom periodu je 1,2 milijarde dinara.

Aerodrom je, kako navodi, u budžet Srbije uplatio deo međudividende od 500 miliona dinara, kao i 50 miliona dinara za adaptaciju pristanišne zgrade Aerodroma „Ponikve", dok je međudividenda manjinskim akcionarima, od 222 miliona dinara i dodatnih 43 miliona dinara Republici, kao većinskom akcionaru, uplaćena20. juna ove godine.

U poslednjih nekoliko godina, u oblasti infrastrukture, „Tesla" je investirao značajna sredstva.

- Ukupne planirane investicije u ovoj godini, koje se finansiraju iz sopstvenih sredstava, iznose 4,2 milijarde dinara, od čega će za unapređenja obezbeđivanja biti uloženo više od 800 miliona dinara - ističe Vlaisavljević. - Oko 3,4 milijarde dinara izdvojeno je za ostale investicione projekte, izgradnju platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova, uređenje prizemlja Terminala 1 i veznog dela između Terminala 1 i 2, rekonstrukciju i proširenje fingerskih hodnika A i C i instalaciju transportnog sistema prtljaga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;