INFONET-468X60-BANNER

Indija uoči Kopenhagena - Akcenat na solarnoj energiji

25.11.2009. | Privredni pregled

Indija planira da poveća proizvodnju solarne energije sa blizu nula, na 20 gigavata (GW) do 2022. godine, objavljeno je juče u Nju Delhiju, ali je ukazano da će ostvarenje tog cilja zavisiti od raspoloživosti međunarodnih finansija i tehnologije. Saopštenje je izdato uoči samita, pod okriljem Ujedinjenih nacija u Kopenhagenu, na kome će se razgovarati o novom globalnom sporazumu o klimi.

Priprema za sastanak su dospele u ćorsokak zbog neslaganja oko nivoa smanjenja emisija ugljen-dioksida koje treba da preduzmu bogate zemlje, podsetio je Rojters. Pregovori su posustali i zbog finansijske i tehnološke podrške koju bi bogate zemlje trebalo da pruže zemljama u razvoju da se izbore sa posledicama globalnog zagrevanja, poput poplava s jedne, i ozbiljnih siša s druge strane.

Ova zemlja sada samo oko osam odsto ukupne proizvodnje energije ostvaruje iz obnovljivih izvora, iako je vodeći isporučilac tehnologije za proizvodnju energije vetra. Realizacija cilja proizvodnje 20 GW solarne energije do 2022. pomoći će Indiji da smanji zaostatak za vodećim proizvođačima, kao što je Kina i predstavlja deo 30-ogodišnjeg plana koji će, prema prvobitnim prognozama, koštati 19 milijardi dolara.

Ovaj finalni dokument o ekspanziji solarne energije ne precizira obim potrebnih ukupnih investicija i ne navodi kako će taj novac biti pribavljen. Zemlje u razvoju, kao što je Indija, ne žele da prihvate obavezujuće ciljeve smanjenja emisija štetnih gasova i ukazuju da one treba da nastave s korišćenjem fosilnih goriva kako bi izvukle milione svojih stanovnika iz siromaštva.

Oko 56 odsto indijske populacije, koja premašuje 1,1 milijardu ljudi, još nema pristup električnoj struji. Ovim finalnim planom je smanjen prvobitni cilj iz nacrta dokumenta koji je predviđao proizvodnju 1-1,5 GW do 2012, na 1GW do 2017, zavisno od raspoloživosti međunarodnih finansija i tehnologije.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;