Završena prva faza remonta "Morave" od 10 miliona evra

02.12.2015. | Tanjug

Prva faza kapitalnog remonta Termoelektrane „Morava“ u Svilajncu, za šta je utrošeno oko 10 miliona evra, završena je posle pet meseci i „Morava“ je ponovo na mreži, izjavila je „Tanjugu“ rukovodilac TE Marija Stevanović.

Početak druge faze remonta TE „Morava“, koja radi u sastavu Javnog preduzeće TE „Nikola Tesla“ Obrenovac, planiran je za mart iduće godine.

- Na remontu je bilo angažovano oko 50 domaćih i stranih firmi, a investirano je oko deset miliona evra – rekla je Stevanović i dodala da su najobimniji radovi izvedeni zamenom turbine srednjeg pritiska i srednjeg ležajnog bloka. - Urađen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen sistem radialnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora i ugrađena tiristorska pobuda. Takođe je rekonstruisan postojeći regulacioni sistem turbina, urađena je „baj pass“ stanica, zamenjene kritične površine ekonomajzera i saniran je bubanj kotla.

Za mart naredne godine planiran je početak druge faze kapitalnog remonta.

- Tada će se uraditi planirana rekonstrukcija elketrofiltera i druga faza membranizacije ložišta kotla a radovi će trajati šest mesec – rekla je Stevanović.

TE „Morava“ je sa radom počela 1969.godine, oprema je iz Poljske a turbina snaga 125 megavata. Godišnje troši oko 650.000 tona uglja.

Poslednji kapitalni remont turbine i drugih delova obavljen je krajem 2004. godine, kada se prešlo i na kompletno kompjutersko vođenje i upravljanje blokom, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda. Godinu dana kasnije, zahvaljujući dobro obavljenom remontu „Morava“ je imala rekordnu proizvodnju od 600 miliona kilovat časova struje, a bila je na mreži 7.267 sati.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....