Subotica kupuje zemljište nekadašnje "Zorke"

25.11.2015. | Tanjug

Subotička lokalna samouprava, prema odluci Gradskog veća, otkupiće zemljište nekadašnje hemijske industrije „Zorka“ gde planira formiranje poslovne zone namenjene razvoju malog i srednjeg preduzetništva i privrede.

Kako je na konferenciji za novinare rekao gradonačelnik Subotice Jene Maglai, Grad će kupiti više od 22 hektara građevinskog zemljišta od preduzeća „Zorka kop“ po ceni od oko 51 milion dinara, s tim da će od te sume „Zorka kop“ skoro 30 miliona dinara dati na ime poreza i naknada.

- Realno, Grad Subotica daje oko dva miliona dinara ove godine i 19 miliona do kraja sledeće godine – rekao je Maglai.

On je dodao da se na toj lokaciji planira gradnja tehnoloških parkova za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, gde će privatnim preduzetnicima zemljište biti ponuđeno pod identičnim uslovima pod kojima će ga grad i kupiti, odnosno ispod dva evra po kvadratnom metru.

- S tim da nema spekulacija sa zemljištem, biće obavezni da ga privedu nameni, da investiraju na tom građevinskom zemljištu, zaposle određeni broj ljudi na osnovu transparentnog konkursa koji će biti raspisan – podvukao je Maglai.

Infrastrukturno opremanje tog zemljišta, kako je rekao, delom će finansirati grad, a postoje obećanja i od Ministarstva privrede kako bi se to zemljište privelo nameni.

S obzirom da se radi o zemljištu na kojem je oko 100 godina radila hemijska industrija „Zorka“, na konferenciji je postavljeno i pitanje zagađenosti tog zemljišta, a Maglai je rekao da „to zemljište nije previše zagađeno“ i najavio mogućnost rešavanja tog problema iz evropskih fondova.

Prema njegovim rečima, plan je da se sa mađarskim Kečkemetom konkuriše kod evropskih fondova za sanaciju tog zemljišta u Subotici i nekadašnje ruske kasarne u Kečkemetu, čije je zemljište takođe zagađeno. On naglašava da je jedna takva zona potrebna i iz razloga što se veliki broj malih i srednjih preduzeća nalazi po stambenim zonama širom grada.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Lepa 24.02.2020.
Po istom principu brzine odbijati od legali...
Staviće bučne tramvaje umesto tihih trolejb...
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...