INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Materijal iz "smrdljivih zgrada" i dalje se koristi

17.11.2015. | Slavica Gligorović | RTS

Sve je više materijala dobijenih reciklažom koji se koriste u građevinarstvu, a mehanizam kontrole nije precizno definisan. U Ministarstvu građevinarstva najavljuju novu Uredbu o građevinskim proizvodima.

Tokom radova na rekonstrukciji pozorišta u Vranju radnicima je pozlilo. Stručnjaci Instituta „Vinča“ uzorkovali su beton i utvrdili da je korišćeno oplatno ulje. Taj posao poveren je preduzeću „Banković“, koje je bilo angažovano i u naselju „Dr Ivan Ribar“ i u „Institutu za majku i dete“. Izgradnja je prekinuta i naložena je dekontaminacija betona, koju navodi gradonačelnik, prema ugovoru treba da plati izvođač.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Izvođač snosi sve troškove koji mogu da nastanu usled bezbednosti ili bilo koje druge nepravilnosti na objektu u radovima koje će raditi isključivo Institut „Vinča“ da otkoloni sve nedostatke i izvrši dekontaminaciju datog prostora – kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Dosadašnja šteta „Građevinske direkcije Srbije“ zbog toga što se oplatol našao u zidovima u naselju „Dr Ivan Ribar“ je nekoliko miliona evra.

- Kao što smo mi odgovorni prema svim našim kupcima jer smo zaključivali ugovore sa njima o prodaji stanova, tako je prvi korak za nas odgovoran izvođač, a onda i svi ostali u nizu – ističe direktor „Građevinske direkcije Srbije“ Nebojša Šurlan.

„Direkcija“ je pre više od godinu dana podnela krivičnu prijavu tužilaštvu i MUP-u kako bi se utvrdilo ko je napravio propust. U nadležnom tužilaštvu rečeno je da je sproveden predistražni postupak.

- Po izvršenim proverama utvrđeno je da postoji osnov za sumnju da je odgovorno lice Mirko Terzić direktor preduzeća „Ekosekund“ u vreme kada je proizveden sporni oplatol, izvršilo krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda iz čl. 256 Krivičnog zakonika Republike Srbije – naovde u Tužilaštvu.

Dekontaminacija zagađenih zgrada moći će da se obavi tek kada se stanari usele u novu zgradu.

- Mi smo tu metodu primenili na pet, šest objekata u Beogradu. Rađene su analize pre i posle primene tog tretmana, a tretman je trajao toliko dok posle tretmana nismo više detektovali prisustvo tih jedinjenja – kaže pomoćnik direktora laboratorije za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Vladimir Nikolić.

Ko je odgovoran zbog toga što se sporni proizvod uopšte našao na tržištu, tržišna, ekološka i građevinska inspekcija ne mogu da se usaglase, osim da je to prvenstveno odgovornost proizvođača. To će precizirati nova Uredbu o građevinskim proizvodima.

- Moramo napraviti da su te kazne takve da ne može da konačan rezultat i velika šteta bude manja od onoga što je učinjena samom investitoru – ističe Jasminka Pavlović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predlog je i da se uvedu i dodatni pravilnici koji bi definisali maksimalne dozvoljne koncentracije ispraljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;