Energija iz obnovljivih izvora

19.11.2008. | Build Up

Los Anđeles - Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger potpisao ukaz po kome bi Kalifornija obezbedila trećinu potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2020. Do sada je Kalifornija imala plan o pokrivanju jedne petine svojih potreba iz obnovljivih izvora energije, kao što su vetar i sunčeva energija, do 2010. godine.

Poptisavši juče ukaz, Švarceneger je rekao da veruje da bi smanjenje emisije štetnih gasova podstaklo inovacije, dovelo do privrednog buma u Kaliforniji.Takođe, kazao je da bi to istovremeno dovelo i do velikih ušteda u domaćinstvima za račune za struju i gorivo. Na poziv Švarcenegera, počeo je dvodnevni Globalni samit guvernera o emisiji štetnih gasova, kojem će, kako je najavljeno prisustvovati nekoliko stotina lidera vlada, biznismena, naučnika i predstavnika agencija za zaštitu životne sredine iz celog sveta, a i UN će poslati jednog od svojih predstavnika.

Samit na Beverli Hilsu, pokušaj je kalifornijskog guvernera da informiše i pripremi pregovarače za tematski skup UN narednog meseca u Poljskoj, a o novoj klimatskoj povelji koju bi UN trebalo da završe do kraja iduće godine. Međuvladin panel UN o klimatskim promenama pod okriljem UN saopštio je da može doći do porasta prosečne temperature u svetu između 4 i 11 stepeni do 2100.godine ukoliko ne počne da se značajno redukuje emisije gasova.

Problem je što mnoge zemlje, naročito sada u periodu globalne krize, strahuju da bi troškovi smanjenja emisije gasova bili previsok namet na njihove privrede. Jedan od eksperata, i toku priprema za ovaj samit, sračunao je da će samo putovanja avionom oko 1.400 pozvanih na ovaj samit, emitovati 2.554 metričke tone karbon-dioksida, što je jednako količini gasova koju 424 automobila emituju tokom jedne godine.
 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...