INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I dalje bez krivca za "smrdljive zgrade"

11.09.2015. | B-92

U slučajevima gradnje u kojima se pojavilo zagađenje iz oplatola na gubitku su i oni koji su ušteđevinu uz stambene kredite uložili u stanove, ali i graditelji. I dalje se ne zna ko je odgovoran, a istraga još traje.

Iako su i „Građevinska direkcija Srbije“ (GDS) i još 19 investitora koji su imali problem s oplatolom, pre više od godinu dana podneli krivičnu prijavu protiv NN lica, MUP-u i tužilaštvu, razrešenja još nema.

- Nažalost još nemamo neki zaključak te istrage i očekujemo da tužilaštvo kada završi istragu to i objavi – navodi direktor „Građevinske direkcije Srbije“ Nebojša Šurlan.

Svi podaci koje je „Direkcija“ prikupila dostavljeni su u četiri republičke i četiri gradske inspekcije. Neme su ostale sanitarna, ekološka i građevinska, a reagovala je samo tržišna inspekcija. Slučaj nije u nadležnosti samo jednog ministarstva.

- Logično je da za svaki proizvod imamo neke nadležnosti npr. za građevinske proizvode nadležna je tržisna kada je na tržistu, a građevinska kada je u fazi izgradnje i sada tim standardima je propisano koje su obaveze proizvođača – ističe šefica grupe za energetsku efikasnost MGSI Jasminka Pavlović.

Standardi koji propisuju ovu oblast nisu obavezujući, ali bi uskoro mogli da postanu.

- Samo dve zemlje su svojim tehničkim propisima standarde koje uređuju tu oblast proglasile obaveznom. Ministarstvo građevine je pokrenulo inicijativu posle svih događanja – dodaje Jasminka Pavlović.

Posle iskustva koje im je napravilo milionske gubitke, iz direkcije poručuju da postojeća zakonska regulativa nije najbolje definisana. Potrebno je regulisati kontrolu, ne samo građevinskih, već i pomoćnih materijala.

- Samo sa poboljšanjem te regulative mi ćemo i kao investitori i kao kupci proći bolje. Ljudi će moći da budu sigurniji da će jedan proizvod koji se pravi i koji se ponudi na tržištu biti kompletno siguran i podoban za upotrebu – ističe direktor GDS Nebojša Šurlan

Dok se ne promeni zakonska regulativa, onima koji kupuju stanove u novogradnji ostaje da se pitaju da li će im se jednom kada se usele u nove stanove možda dogoditi ono što se dogodilo stanarima u Ivana Ribara na Novom Beogradu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;