INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dok se drugi "pripremaju", u Nišu niče Klinički centar

18.08.2015. | Toma Todorović | Politika

Za potrebe blizu tri miliona stanovnika juga i jugoistoka Srbije i Kosova i Metohije, na lokaciji od 4,5 hektara u širem centru Niša uveliko se gradi nova zgrada Kliničkog centra. Za sve građane kojima su neophodni vrhunske medicinske usluge i nega, dijagnostika i terapija, stacionarno lečenje i, svakako najsavremeniji zdravstveni tretman u svim oblastima medicine, nikao je objekat u kom će na jednom mestu pacijenti moći da dobiju sve.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Budući centar će biti završen i savremeno opremljen na korisnoj površini od preko 43.000 kvadratnih metara. U njemu će biti jedan broj naših instituta, zavoda i klinika, sa velikim urgentnim centrom, a za zbrinjavanje i lečenje pacijenata predviđeno je čak oko 600 ležajeva. U novom objektu gradi se i deset najsavremenijih blokova za intenzivnu negu za minimum 50 pacijenata posle operativnih zahvata i isto toliko poluintenzivnih soba sa četrdesetak postelja. Novi centar će imati 17 novih i najmodernije opremljenih operacionih sala u šest hirurških blokova. Veliki prostor predviđen je i za novi transplantacioni blok sa jedinicom za pripremu pacijenata, budući da odavno radimo transplantacije bubrega, a spremni smo i za transplantacije jetre i drugih organa. U novom objektu zaseban prostor je namenjen za zbrinjavanje i terapiju onkoloških pacijenata, kao i izolacioni blok za infektivne bolesnike – kaže prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor niškog Kliničkog centra.

Novi objekat je funkcionalno potpuno nezavisan kompleks, ističe direktor KC Niš, koji će posedovati sopstveni rezervoar sanitarne vode sa ultrafiltracionom jedinicom, dva dizel-agregata od po 300 megavata, koji strujom mogu snabdevati jednu varošicu sa nekoliko hiljada stanovnika. Imaće sopstvenu gasnu stanicu i biti centralno klimatizovan i najmoderniji BMS informacioni sistem koji će ga svrstati u red „retko pametnih zgrada“.

Do kraja ove decenije treba da se rekonstruišu postojeći i sagrade novi klinički centri u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Dok je u ostalim centrima sve još uvek u pripremnoj fazi, niški centar se uveliko gradi jer su projekti, dozvole i sve ostalo što je bilo neophodno obezbeđeni odmah posle pokretanja inicijative. Zato i nije čudo da je zdanje u koje će biti uloženo 32,5 miliona evra u građevinskom smislu skoro potpuno završeno. Sredstva su preko Evropske investicione banke obezbedila Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja.

- Izgradnja niškog centra poverena je na međunarodnom tenderu firmi INSO, koja je zahvaljujući uspešno realizovanim projektima u gradnji i opremanju zdravstvene infrastrukture postala jedan od lidera u ovom delu sveta. Sagradili smo na stotine velikih medicinskih centara, klinika i bolnica u zemljama Evrope, na severu Afrike, Bliskom istoku i na Karibima – kaže za „Politiku“ Dario Vulkano, rukovodilac tima ove firme u Nišu, koji je posebno istakao da više nema kašnjenja i da će, prema prognozama, niški centar biti gotov najkasnije krajem jeseni naredne godine.

- Na do sada realizovanim građevinskim poslovima utrošeno je preko 15.500 tona betona, 1,4 miliona tona armiranog gvožđa i oko 300 tona čeličnih konstrukcija – kaže direktor gradilišta i glavni inženjer Dimitar Stefanov.

Prilikom nedavnog boravka u Nišu, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar nam je rekao da su graditelji nadoknadili kašnjenja sa prošlogodišnjeg početka izgradnje niškog centra i da očekuje da će rok za završetak biti ispoštovan. A prema potpisanom ugovoru sredinom proleća 2014. godine rok za završetak radova novog kliničkog centra u Nišu je dve godine i osam meseci, to jest kraj decembra 2016. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;