INFONET-468X60-BANNER

Radovi na izgradnji deponije u Pirotu odmiču planiranom dinamikom

26.10.2009. | Večernje novosti

Radovi na sanitarnoj deponiji u Muntinoj padini kraj Pirota, koji su počeli proletos, odmiču planiranom dinamikom. To praktično znači, da će upotreba deponije početi na proleće naredne godine i da će višedecenijski problem gradskih smetlišta u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici konačno biti rešen. Do sada je uloženo 5,5 miliona evra, a deponija građena po svim standardima zadovoljavaće potrebe u narednih dvadesetak godina.

- Deponija se prostire na 18 hektara. Najveći deo novca obezbedila je EU, ali i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, koji doduše još ništa nije uplatio. Lokalna vlast u Pirotu je sa oko 1,4 miliona evra finansirala sve poslove koji su prethodili početku radova. Radi se o otkupu zemljišta, izradi dokumentacije, pribavljanju raznih dozvola i sličnim troškovima. Okolne opštine koje su takođe bile dužne da učestvuju u svim troškovima do sada nisu odgovorile svojim obavezama, ali to je problem koji ćemo naknadno rešiti. One će verovatno plaćati veću taksu za korišćenje - kaže Vladan Vasić, predsednik pirotske opštine.

Prema njegovim rečima, na deponiji se trenutno postavlja nepromočiva folija, koja ima zadatak da onemogući odlivanje otpadnih voda u tlo.

- Radi se u skladu sa najstrožim standardima za očuvanje prirodne okoline. Sve otpadne vode će se prečišćavati, a otpad će najpre biti sortiran i zatim odlagan. U sastavu deponije je i prostor za dezinfekciju kamiona kojima se otpad transportuje. Sve u svemu ovaj kraj će, među prvim u Srbiji, dobiti jednu od najsavremenijih deponija - kaže Vasić mi dodaje da će se za upravljanje deponijom formirati preduzeće.

Nema protesta

Prošlog proleća, prilikom početka radova, iskrsli su problemi, koji su u međuvremenu rešeni. Naime, vlasnici tridesetak vikendica u Muntinoj padini, danima su protestovali, tvrdeći da će im obližnja deponija uništiti okruženje. Taj bunt je splasnuo kada su se svojim očima uverili da nema nikave opasnosti od izgradnje sanitarne deponije. Inače, izvođač radova na deponiji je "Alpine Porr".

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;