INFONET-468X60-BANNER

Otvorena nova zgrada Arhiva "Republičkog geodetskog zavoda"

16.06.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Nova zgrada Arhiva „Republičkog geodetskog zavoda“ (RGZ) svečano je otvorena kao deo projekta „Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda“. U novoj zgradi Arhiva obavljaće se skeniranje analogne katastarske dokumentacije sa teritorije Kosova i Metohije, a koja je u posedu RGZ-a, što će pružiti realne osnove da svi građani i pravni subjekti mogu brzo i lako doći do dokumentacije neophodne u postupku ostvarivanja imovinskih i drugih prava.

Projekat u okviru kojeg je otvoren objekat za digitalizaciju dokumentacije deo je ugovora o direktnoj donaciji koji je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji potpisala sa „Republičkim geodetskim zavodom“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Svečanom otvaranju novog objekta pristvovali su visoki predstavnici Vlade Republike Srbije i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

- Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo je punu podršku formiranju savremenog centra za konverziju podataka iz analognog u digitalni oblik, kakav je sada Digitalni arhiv „Republičkog geodetskog zavoda“. Ovim su udvostručeni tehnički kapaciteti arhiva, a u ovom prostoru će raditi 140 zaposlenih – istakla je ovom prilikom Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Ovaj projekat doneće konkretne koristi licima koja žive na Kosovu i Metohiji (KiM), bez obzira na njihovu nacionalnost. Kroz projekat,  pomogli smo da se poboljšaju tehnički kapaciteti „Republičkog geodetskog zavoda“ kako bi se stvorila digitalna arhiva sa podacima o zemljištu na teritoriji KiM. Kopija, u elektronskoj formi, biće predata Prištini. Na ovaj način, EU nastavlja svoju posvećenost uspehu dijaloga između Beograda i Prištine –  istakao je Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Prisutne je pozdravio i v.d. direktora „Republičkog geodetskog zavoda“, Zoran Popović.

- Ovaj objekat je opremljen savremenom opremom u cilju uspostavljanja efikasne proizvodne linije za digitalnu konverziju. Stvorena je mogućnost obrade stare i oštećene dokumentacije koja sada, u digitalnom obliku, ima složenu stukturu meta podataka u svim formatima veličine. Digitalni arhiv će  stoga biti u prilici da pruži usluge i drugim državnim organima – izjavio je Popović.

Predstavnici Beograda i Prištine su, 2. septembra 2011. godine u Briselu, postigli dogovor o transferu katastarskih podataka koji pružaju potrebne podatke i dokaze o vlasništvu. Opšti cilj projekta, čija je vrednost tri miliona evra, doprinos je boljem ostvarivanju principa pravne sigurnosti, posebno u domenu prava svojine i drugim katastarsko-pravnim pitanjima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;