INFONET-468X60-BANNER

Objavljen tender za prodaju kompanije Zgop

15.06.2015. | N. Subotić | Novosti

- Najgore je prošlo, tender je raspisan i sada nam samo preostaje da vidimo, koji od zainteresovanih kupaca će ponuditi najbolje uslove za preuzimanje naše firme – ovako za „Novosti“ situaciju u kompaniji „Zgop“, koja se jedina u Srbiji bavi izgradnjom i remontom železničkih pruga, komentariše direktor Zoran Stanojević.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Zgop“ se našao u problemima pre dvadesetak dana, kada je Vlada Srbije odlučila da u dvestotinak kompanija prekine proces restrukturiranja. Nije bilo poznato hoće li se u njihovom društvu naći i „Zgop“, koji je u međuvremenu sa strateškim partnerima ušao u investicije vredne gotovo 10 miliona dolara.

- Srećom, vlasti su imale sluha za kompaniju, tako da je tender raspisan na vreme. Projekti izgradnje i rekonstrukcije železničkih pruga i čvorova, na kojima smo angažovani, nisu ugroženi – ističe Stanojević. - Ne sumnjamo da će tender biti uspešan, tim pre što je za kupovinu do sada interesovanje pokazalo dosta kompanija.

Za kupovinu novosadskog preduzeća, podsećamo, do sada su se najviše interesovali njegovi partneri iz Rusije – „Ruske državne železnice“, koje su ponudu obnovili nedavno, kada je „Agencija za privatizaciju“ „Zgop“ svrstala u grupu od 502 preduzeća, koja se mogu ponuditi na tržištu.

Svoje ponude je, pored Rusa, dostavilo još sedam kompanija iz raznih zemalja, a kako saznajemo za kupovinu ima još zainteresovanih, koji bi svoje ponude dali zvanično, kada se objavi javni poziv.

Kompaniju za izgradnju i remont pruga „Agencija za privatizaciju“ prvi put je prodala 2008. godine. Od tada je promenila tri vlasnika, a 2011. se vratila pod okrilje države, kao preduzeće u restrukturiranju.

Izvukli se

„Zgop“ je početkom godine bio u jako teškoj situaciji, jer su zarade radnicima kasnile, a zbog zimske pauze nije bilo novih poslova. Situacija se, međutim, promenila. Preduzeće je isplatilo sve zaostale plate i ušlo u nove poslove od gotovo 10 miliona dolara, na kojima su im uposleni svi kapaciteti i svih 280 radnika.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;