INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako je uništen "Toza Marković"

07.05.2015. | J.T. Crnogorac | Politika

Nekadašnji lider industrije građevinskog materijala danas na ivici bankrota. Poslovni sunovrat počeo 2006. godine kada je većinski vlasnik postala firma ITH beogradskog biznismena Dejana Babića.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Policija je juče uhapsila većinskog vlasnika kompanije „Toza Marković” beogradskog biznismena Dejana Babića (47) i još šest osoba zbog sumnje da su oštetili ovo preduzeće za 2,8 milijardi dinara, a izbegavanjem plaćanja poreza na dobit budžet Republike Srbije u iznosu od oko 117 miliona dinara. Hapšenja su, u nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u privatizaciji, sprovedena na području Beograda, Kikinde i Kruševca. Pored Dejana Babića, uhapšeni su i R. P, I. R. i M. N. iz Kikinde i S. J. iz Beograda – sva četvorica su rukovodioci u preduzeću „Toza Marković”, zatim M. K. i P. P. iz Beograda, koji su članovi upravnog odbora kompanije, dok policija traga za još tri osobe.

Sedmorica uhapšenih terete se da su od 2006. do 2013. godine zaduživali AD „Toza Marković” kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite pod tržišnim uslovima da bi taj novac odmah po prispeću na tekuće račune prebacivali u druge kompanije u kojima Babić ima većinsko vlasništvo i neposrednu ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene. Tako je kikindski proizvođač crepa i pločica na teret svog poslovanja snosio troškove kredita i kamata koje zapravo nije ni koristio, dok je Babićevim firmama, povezanim pravnim licima, pribavljena protivpravna imovinska korist od 1,37 milijardi dinara. Nekadašnji gigant industrije građevinskog materijala je u stečaju od aprila prošle godine zbog dugovanja koja su dostigla 50 miliona evra. Ročište u zrenjaninskom Privrednom sudu, na kojem bi poverioci, među kojima su poslovne banke i „Srbijagas” trebalo da se izjasne o planu reorganizacije više puta je odlagano.

„Ono što predstoji je usaglašavanje mera iz plana reorganizacije sa poveriocima, posle toga biće poznat datum održavanja ročišta”, kratko je izjavio za „Politiku” stečajni upravnik Dragan Božić.

U Nezavisnom fabričkom sindikatu ukazuju da fabrika, iako u stečaju, radi i zapošljava 600 radnika. Plate, u proseku ne veće od 25.000 dinara, redovno se isplaćuju.

„Mi smo u pravnom okviru koji se zove stečaj, a poverioci će odrediti dalju sudbinu fabrike, da li će nas gurnuti u bankrot ili nam dati šansu. Nama je važno da radimo i proizvodimo. Da nije bilo malverzacija, mi ne bismo sad bili u stečaju”, navodi Zoran Sredojev, predsednik organizacije Nezavisnog sindikata „Toza Marković”.

U drugom fabričkom sindikatu Nezavisnost su u proteklih nekoliko godina u više navrata javno iznosili sumnje o malverzacijama. Predsednik sindikata Branislav Tatić, koji od novembra ne radi više u „Tozi”, ističe da je hapšenje osumnjičenih za upropašćavanje fabrike bilo očekivano: „Mi smo pre nekoliko godina najavljivali štrajkove zbog prebacivanja para na račune drugih firmi, a istovremeno neisplaćivanja plata radnicima. U fabriku ništa nije ulagano, uvedeni su strahovlada i mobing. Uništili su brend koji je nadaleko bio čuven.”

Otkada je krajem 2006. godine beogradska firma ITH postala vlasnik AD „Toza Marković”, fabrike osnovane 1886, prekinut je svaki razgovor sa medijima, pa je odgovore na mnogobrojna pitanja o poslovanju fabrike nemoguće bilo dobiti od menadžmenta. Pored kikindske kompanije, Babić ima većinsko vlasništvo ili kontrolu nad upravljanjem u preduzećima ITH, „Nautika”, „Svetski crep”, „Žitoprodukt”.

„Tozin” crep bio simbol Kikinde

Mihael Bon je u Kikindi osnovao fabriku crepa, tada najveću u Austrougarskoj. Na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, Bon je dobio zlatnu medalju za novi crep koji je u to vreme predstavljao novinu u građevinarstvu. Posle Drugog svetskog rata, pogon Bonove fabrike nasleđuje industrija „Toza Marković”.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;