INFONET-468X60-BANNER

Nastavak gradnje "Kliničkog centra Srbije" ove godine?

23.04.2015. | B. Radivojević | Novosti

Rekonstrukcija „Kliničkog centra Srbije“ (KCS), ako ne bude novog, ko zna kojeg pomeranja rokova, u najboljem slučaju mogla bi da bude završena tek 2019. godine, što je punih sedam godina kasnije nego što je bilo planirano!

Ilustracija (www.pixabay.com)

Za KCS tek sad se, naime, završava projekat, koji je posle svih pomeranja rokova italijanski konzorcijum trebalo da preda tačno pre 13 meseci.

- Italijani su konačno napravili definitivan projekat, a naša tehnička služba je na njega uložila ukupno 265 primedbi – otkriva za „Novosti“ profesor dr Miljko Ristić, direktor KCS. - Oni su u obavezi da sve te nedostatke otklone, i prema poslednjim informacijama kojima raspolažem taj posao je pri kraju, jer je ostalo da reše još desetak naših primedbi. Tender za izbor izvođača radova trebalo bi da se raspiše najkasnije na leto i da se završi do septembra. U tom slučaju bi radovi počeli krajem ove, eventualno početkom sledeće godine i prema novoj proceni trajali bi pune tri, umesto dve godine kako je ranije očekivano.

U Srbiji je besparica izgovor za sve, ali u ovom slučaju to „ne pije vodu“, jer nam je novac iz kredita na raspolaganju još od 2008. U međuvremenu je sa računa povučeno više od 18,5 miliona evra, za projekte i druge troškove, a rezultata – nema. Ni u jednom od četiri klinička centra, za koje je „Evropska investiciona banka“ (EIB) odobrila 150 miliona evra, sa mogućnošću da se naknadno povuče još 50 miliona, nismo ni blizu cilja.

U KCS definitivno će se pored kule započete još 1974. godine, i nikad završene, graditi još jedna.

- Konačna konfiguracija obezbediće 112.200 kvadratnih metara zatvorenog prostora za zdravstvene aktivnosti, uključijući prateće sadržaje i tehničke prostorije: 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta intenzivne nege, 30 operacionih sala, 72 kreveta dnevne bolnice, centralizovano odeljenje za angiografiju, urgentni centar, centralizovano odeljenje za dijagnostiku i druge sadržaje – objašnjava za „Novosti“ inžinjer Predrag Medenica iz službe za rekonstrukciju u KCS.

Prema sadašnjem planu, prvo bi se zidala nova kula i kad bude završena u nju bi se preselile sve službe koje su sad smeštene u staroj kuli, u kojoj se od ukupno 106.680 kvadrata, koristi samo 35.200. Zatim bi na njoj prvo trebalo ojačati temelje, a onda napokon završiti kompletnu zgradu.

- Bojim se da se time neće završiti svi problemi, jer će građevinski radovi koštati gotovo svih 110 miliona evra, koliko je predviđeno za KCS, a za opremu nećemo imati novaca – kaže profesor Ristić. - Sve to što treba da nabavimo, počev od monitora, respiratora do operacionih sala, višestruko je skuplje od građevinskih radova, i ne znam kako će se to rešiti.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;