INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prioriteti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika u 2015. (video)

23.03.2015. | Tanjug

Prioriteti „Republičkog zavoda za zaštitu spomenika“ u ovoj godini su spomenici kulture koji su od izuzetnog značaja za Srbiju – znamenitosti pod zaštitom UNESKO-a, ali i hitne intervencije.

Manastir Žiča (www.pixabay.com)

Kako je „Tanjugu“ rekla direktorka „Zavoda“ Mirjana Andrić pod hitnim intervencijama se podrazumevaju radovi koji ne mogu čekati sledeću godinu i smatra da je bolje završiti ih, zatim nastaviti to isto na novom spomeniku kulture. Takođe, ona dodaje da će prednost imati spomenici čiji su radovi u završnoj fazi.

Prioriteti su sada tako postavljeni da neće biti rađeno na jednom spomeniku dok se kompletno ne završi, dok možda neki drugi u isto vreme nepovratno propada.

Andrić dodaje i da će slikarski, odnosno konzervatorski radovi umesto dosadašnjih mesec, trajati tri meseca dok se rad na jednom spomeniku ne završi. Ona kaže da su trenutno najugroženiji delovi spomenika širom zemlje, kao što su ogradni zidovi manastira i crkava. Takođe, u lošem stanju je i Srpska kuća na Krfu, muzej na kome će se izvesti konzervatorski restauratorski radovi na krovnom pokrivaču.

Andrić je podsetila da su na kući Kneza Miloša u Gornjoj Crnući započeli radove prošle godine, a da se ove godine nastavljaju i završavaju „što će ujedno biti i naš doprinos proslavi 200-godišnjici od Drugog srpskog ustanka“.

- Kuća je odavno u lošem stanju, a sanacijom ćemo doprineti da se i nova stalna postavka napravi, a i na taj način ćemo obezbediti kuću od daljeg propadanja – rekla je ona.

Odavno se radi i na manastiru Studenica. Tamo se rade konzervatorsko restauratorski radovi na živopisu.

- Za ikonostas koji je trenutno izmešten treba da se odredi lokacija gde će biti izložen – kaže ona.

Takođu, i u Sopoćanima se rade slikarski radovi, odnosno radovi na živopisu, i „veoma interesantna stvar je da će biti završeni radovi na sanaciji bedema u tom zdanju, jer su svuda bedemi, kako u crkvama tako i u manastirima u veoma lošem stanju“.

Andić ističe da je ova godina specifična jer je akcenat upravo na sanacijama bedema odnosno ogradnih zidova manastira i crkava, a to će biti uređeno u manastirima Gradac, Sopoćani, ali i u Arilju, kao i u Banjskoj na Kosovu, „jer je tamo bedem manastira u katastrofalnom stanju“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;