Otvara se predstavništvo Trgovinsko-industrijske komore Belorusije u Beogradu - unapređenje saradnje Srbije i Belorusije

28.09.2009. | Beta

U Beogradu se sutra (29. septembar 2009. godine) otvara predstavništvo Trgovinsko-industrijske komore Belorusije, u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije te zemlje Srbiji, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju se precizira da će se sutra održati i poslovni forum na kome će bilateralne susrete imati predstavnici firmi iz dve zemlje, dok će se 30. septembra održati Poslovni savet Srbija-Belorusija.

Srbija i Belorusija će, kako je najavljeno, potpisati i sporazum o privrednoj saradnji.

Prema podacima PKS, robna razmena dve zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,7 miliona dolara i bila je manja za oko 28% nego u isto vreme lane.

Deficit Srbije u robnoj razmeni sa Belorusijom za šest meseci ove godine iznosio je 8,8 miliona dolara, jer je u tom periodu uvezeno robe za 16,3 miliona dolara, dok je izvoz bio 7,4 miliona dolara.

Trgovinu Srbije i Belorusije, kako navode iz PKS-a, karakteriše mali obim robne razmene sa stalnim deficitom na srpskoj strani, mali broj proizvoda u razmeni, nerazvijena finansijska i međubankarska saradnja, kao i nerazvijena mreža predstavništava preduzeća iz Srbije u Belorusiji i obrnuto.

Prema vrsti spoljnotrgovinskog posla u trgovini dve zemlje dominiraju kupoprodajni poslovi, sa učešćem većim od 96%, dok drugi oblici saradnje, naročito oni proizvodnog karaktera nisu razvijeni, dodaju iz PKS-a.

Iz Srbije su se u Belorusiju ove godine najviše izvozile boje i premazi, hartija, karton, mašine za bušenje, ventili, slavine, brusilice, ali i kukuruz, dok su se najviše uvozile razne vrste žica, kablovi, užad, vlakna od poliestera, traktori i so.

Analiza uvoza Belorusije i njenih razvojnih prioriteta, koju je uradila PKS, pokazuje da postoji mogućnost za povećanje plasmana srpske robe na tržište te zemlje, i to pre svega lekova i medicinske opreme, boja i lakova, alatnih massina i opreme, dela opreme za energetiku, semenske robe, sadnog materijala, prehrambenih proizvoda i gradđevinskog materijala, delova i opreme za automobilsku industriju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...