Otvara se predstavništvo Trgovinsko-industrijske komore Belorusije u Beogradu - unapređenje saradnje Srbije i Belorusije

28.09.2009. | Beta

U Beogradu se sutra (29. septembar 2009. godine) otvara predstavništvo Trgovinsko-industrijske komore Belorusije, u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije te zemlje Srbiji, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju se precizira da će se sutra održati i poslovni forum na kome će bilateralne susrete imati predstavnici firmi iz dve zemlje, dok će se 30. septembra održati Poslovni savet Srbija-Belorusija.

Srbija i Belorusija će, kako je najavljeno, potpisati i sporazum o privrednoj saradnji.

Prema podacima PKS, robna razmena dve zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,7 miliona dolara i bila je manja za oko 28% nego u isto vreme lane.

Deficit Srbije u robnoj razmeni sa Belorusijom za šest meseci ove godine iznosio je 8,8 miliona dolara, jer je u tom periodu uvezeno robe za 16,3 miliona dolara, dok je izvoz bio 7,4 miliona dolara.

Trgovinu Srbije i Belorusije, kako navode iz PKS-a, karakteriše mali obim robne razmene sa stalnim deficitom na srpskoj strani, mali broj proizvoda u razmeni, nerazvijena finansijska i međubankarska saradnja, kao i nerazvijena mreža predstavništava preduzeća iz Srbije u Belorusiji i obrnuto.

Prema vrsti spoljnotrgovinskog posla u trgovini dve zemlje dominiraju kupoprodajni poslovi, sa učešćem većim od 96%, dok drugi oblici saradnje, naročito oni proizvodnog karaktera nisu razvijeni, dodaju iz PKS-a.

Iz Srbije su se u Belorusiju ove godine najviše izvozile boje i premazi, hartija, karton, mašine za bušenje, ventili, slavine, brusilice, ali i kukuruz, dok su se najviše uvozile razne vrste žica, kablovi, užad, vlakna od poliestera, traktori i so.

Analiza uvoza Belorusije i njenih razvojnih prioriteta, koju je uradila PKS, pokazuje da postoji mogućnost za povećanje plasmana srpske robe na tržište te zemlje, i to pre svega lekova i medicinske opreme, boja i lakova, alatnih massina i opreme, dela opreme za energetiku, semenske robe, sadnog materijala, prehrambenih proizvoda i gradđevinskog materijala, delova i opreme za automobilsku industriju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?