INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvara se predstavništvo Trgovinsko-industrijske komore Belorusije u Beogradu - unapređenje saradnje Srbije i Belorusije

28.09.2009. | Beta

U Beogradu se sutra (29. septembar 2009. godine) otvara predstavništvo Trgovinsko-industrijske komore Belorusije, u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije te zemlje Srbiji, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju se precizira da će se sutra održati i poslovni forum na kome će bilateralne susrete imati predstavnici firmi iz dve zemlje, dok će se 30. septembra održati Poslovni savet Srbija-Belorusija.

Srbija i Belorusija će, kako je najavljeno, potpisati i sporazum o privrednoj saradnji.

Prema podacima PKS, robna razmena dve zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,7 miliona dolara i bila je manja za oko 28% nego u isto vreme lane.

Deficit Srbije u robnoj razmeni sa Belorusijom za šest meseci ove godine iznosio je 8,8 miliona dolara, jer je u tom periodu uvezeno robe za 16,3 miliona dolara, dok je izvoz bio 7,4 miliona dolara.

Trgovinu Srbije i Belorusije, kako navode iz PKS-a, karakteriše mali obim robne razmene sa stalnim deficitom na srpskoj strani, mali broj proizvoda u razmeni, nerazvijena finansijska i međubankarska saradnja, kao i nerazvijena mreža predstavništava preduzeća iz Srbije u Belorusiji i obrnuto.

Prema vrsti spoljnotrgovinskog posla u trgovini dve zemlje dominiraju kupoprodajni poslovi, sa učešćem većim od 96%, dok drugi oblici saradnje, naročito oni proizvodnog karaktera nisu razvijeni, dodaju iz PKS-a.

Iz Srbije su se u Belorusiju ove godine najviše izvozile boje i premazi, hartija, karton, mašine za bušenje, ventili, slavine, brusilice, ali i kukuruz, dok su se najviše uvozile razne vrste žica, kablovi, užad, vlakna od poliestera, traktori i so.

Analiza uvoza Belorusije i njenih razvojnih prioriteta, koju je uradila PKS, pokazuje da postoji mogućnost za povećanje plasmana srpske robe na tržište te zemlje, i to pre svega lekova i medicinske opreme, boja i lakova, alatnih massina i opreme, dela opreme za energetiku, semenske robe, sadnog materijala, prehrambenih proizvoda i gradđevinskog materijala, delova i opreme za automobilsku industriju.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;