INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ponovna upotreba vode u industriji

19.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ponovna upotreba vode u industriji može uticati na globalne izazove u nedostatku vode

Kao odgovor na globalni nedostatak vode, mnoge se industrije okreću ponovnoj upotrebi vode kao svom doprinosu manjoj potrošnji vode i globalnoj uštedi iste. Kao lider u inicijativama za uštedu vode, Grundfos nudi inteligentne komponente u sistemima ponovne upotrebe vode koji pomažu industrijama da ponovo koriste vodu na efikasniji i ekonomičniji način.

Prema EU, nedostatak vode pogađa oko 11% stanovništva Evrope. Samo u mediteranskoj regiji 20% ljudi već živi pod stresom od nestašice vode. Taj se broj može povećati do 50% tokom leta. To je samo jedan primer, a u svetu ih ima mnogo više.

Industrijski sektor je veliki deo ovog izazova. Voda se naširoko koristi u industrijama kao direktna komponenta proizvoda ili osnovnih procesa, na primer u pranju i čišćenju. Takođe, za komunalne usluge, potrebne su velike količine vode, na primer za kontrolu temperature u rashladnim tornjevima. Očekuje se kako će se potrošnja vode u samoj proizvodnji povećati za 400% do 2050. U tom kontekstu, industrijski pogoni moraju pronaći načine kako se odmaknuti od jednokratne upotrebe i ići prema održivom načinu ponovne upotrebe vode. 

Grundfos iSOLUTIONS

Razlozi za ugradnju sistema za ponovnu upotrebu vode 

Ponovna upotreba vode je kada se iskorišćena voda pročišćava na kvalitet koja se može ponovno koristiti u procesu proizvodnje. Na taj način se smanjuje potreba za potrošnjom pitke vode, omogućavajući industrijskim postrojenjima da štede vodu koja je postala dragoceni resurs.

Ponovna upotreba vode takođe pomaže industrijskim postrojenjima da smanje troškove. Kako se povećavaju cene vode, objekti mogu uštedeti novac kroz manju potrošnju slatke vode. Nadalje, objekti koji odluče ispustiti svoju otpadnu vodu u komunalne uređaje za pročišćavanje imaće veće troškove za naknadu lokalnoj opštini.

Poštovanje propisa je dodatni izazov za industrijske pogone. Primenjivati visoke komunalne kazne u slučaju ako decentralizirano pročišćavanje otpadnih voda nije dovoljno dobro i  dovodi do zagađenja okoline. Kako zahtevi za dokumentacijom i izveštavanjem mogu biti vrlo složeni, ručno upravljani sistemi za pročišćavanje vode imaju i rizik od ljudskih grešaka. Tako složen način rada često je rizičan jer uključuje lične obveze i moguće negativne posledice za kompaniju. 

Grundfos iSOLUTIONS

Pametan način za ponovnu upotrebu vode

Rashladni tornjevi su dobro mesto za sprovođenje ponovne upotrebe vode. Mnogi industrijski objekti imaju rashladne tornjeve koji su vrlo intenzivni potrošači vode, ali ne zahtevaju isti kvalitet vode kao primarni industrijski procesi.  To takođe znači manju investiciju uz kraće vreme povrata novca. Uz ponovnu upotrebu vode za dopunjavanje vode u tornju ostvaruju se velike uštede.

Inteligentna rešenja za pročišćavanje vode pomažu kompanijama da ponovo koriste otpadne vode u vlastitim objektima.

Grundfos iSOLUTIONS povezuje niz pametnih komponenti kako bi pomogao u optimizaciji postupka ponovne upotrebe vode. Kombinacijom digitalnih pumpi za doziranje, uređajima za nadgledanje, merenje i upravljanje plus inteligentnim pumpama promenjive frekvencije dobijaju se rešenja koja štede vreme, rad i novac. Pomoću inteligentnog rešenja industrijski objekti mogu smanjiti svoju potrošnju vode, smanjiti troškove pročišćavanja otpadnih voda te pouzdano i bez napora postići zakonsku usklađenost tamo gde je to potrebno.

Za više informacija kako Grundfos rešenja mogu pomoći u redukciji potrošnje vode i nižim troškovima obrade otpadnih voda kontaktirajte inženjera Jasminku Savić iz Grundfos Srbija koja je zadužena za segment industrije na e-mail jsavic@grundfos.com ili na www.grundfos.com/rs/learn/grundfos-isolutions.

 "Grundfos je globalni lider u naprednim pumpnim rešenjima…"

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;