INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološka alternativa stiroporu

12.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa Washington State University razvili su ekološki prihvatljiv materijal na bazi biljaka koji se pokazao kao bolji od stiropora za izolaciju. Pena je uglavnom napravljena od celuloznih nanokristala, najrasprostranjenijeg biljnog materijala na zemlji. Pored samog materijala istraživači su takođe razvili i ekološki prihvatljiv i jednostavan proces proizvodnje pene, koristeći vodu kao rastvarač.

Popularni materijal stiropor napravljen je od nafte i koristi se skoro u svemu, od šoljica za kafu do materijala za građevinsku i transportnu industriju. Sadrži toksične sastojke, zavisi od nafte, ne razgrađuje se prirodno i zagađuje okolinu kada gori.

Ideja da se napravi materijal nalik peni na bazi celuloze koja će da zameni stiropor nije novina. Mnogi istraživači su radili na ovome ali dobijene alternative nisu zadovoljavale tražene karakteristike. Nisu bile tako jake, nisu bile dobre za izolaciju i menjale su se na višim temperaturama i usled vlažnosti. Da bi napravili celulozne nanokristale, istraživači su koristili mehanizam kiselinske hidrolize, u kojoj se kiselina koristi za cepanje hemijskih veza.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Tim je stvorio materijal koji se sastoji od oko 75 odsto celuloznih nanokristala dobijenih iz drvene pulpe. Dodali su polivinil alkohol, još jedan polimer koji se veže sa celuloznim nanokristalima i dobili da pena bude elastičnija. Materijal koji su napravili sadrži jedinstvenu ćelijsku strukturu i dobar je izolator.

U istraživanju je navedeno da je po prvi put materijal na bazi biljaka nadmašio mogućnosti izolacije stiropora. Takođe je veoma lagan i može da izdrži do 200 puta veću težinu bez promene oblika. Dobro se razgrađuje i tokom spaljivanja ne stvara pepeo koji zagađuje okolinu.

Ameli je izjavio da je korišćena laka metoda za izradu visokoefikasnih kompozitnih pena na bazi celuloznih nanokristala sa odličnom kombinacijom sposobnosti toplotne izolacije i mehaničkih svojstava. Dodao je i da rezultati pokazuju potencijal obnovljivih materijala, kao što je nanoceluloza, za dobijanje materijala za toplotnu izolaciju visokih performansi koji mogu doprineti uštedi energije, manjoj upotrebi materijala na bazi nafte i smanjenju štetnih uticaja na okolinu.

Ovaj obećavajući materijal ima mnogo potencijala i poželjnih svojstava. Istraživači sada razvijaju formulacije za jače i trajnije materijale za praktičnu primenu. Oni su zainteresovani za ugradnju jeftinih sirovina za proizvodnju komercijalno održivog proizvoda i razmatranje kako preći iz laboratorije u realnu proizvodnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;