INFONET-468X60-BANNER

Infinite-R - fazno promenjiv materijal

22.05.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Infinite R je građevinski proizvod koji koristi faznu promenu materijala kako bi pothranio i sačuvao toplotu tokom zime i otpustio je u prostor kada počine da se hladi. Koristi se i tokom letnjih meseci kako bi smanjio toplotno opterećenje zgrade i rasteretio sistem klimatizacije.

Odgovor na često postavljano pitanje, da li je fazno promenjivi materijal nova vrsta izolacije je - ne! Fazno promenjivi materijali za građevine su mnogo više od samog termoizolacionog materijala. Funkcija koju vrše termoizolacioni materijali je smanjenje toplotne provodljivosti kroz toplotni omotač zgrade. Iako je ta karakteristika termoizolacionih materijala neophodna za energetsku efikasnost svih građevinskih objekata, oni će činiti upravo i samo to – smanjiti toplotnu provodljivost, odnosno protok toplote u jedinici vremena. Isti objekt trošiće manje energije za grejanje i hlađenje korisnog prostora od onog bez izolacije, no kroz njegov toplotni omotač toplota će i dalje prolaziti. Fazno promenjivi materijali doprinose energetskoj efikasnosti pothranjujući toplotu koja bi u drugom slučaju prošla kroz toplotni omotač. Oni su jednostavno rečeno – pasivni rezervoari toplote.

Fazno promenjivi materijal Infinite R izrađen je u skladu sa temeljnim prirodnim principom: prirodnom sklonosti materijala da apsorbuju toplotu kada se tope i prelaze u tekuće stanje, te otpuštaju toplotu kada se kristalizuju, odnosno prelaze u kruto stanje. Postavljanjem fazno promenjivih materijala u strukturalne elemente zgrade, koristimo zakone prirode kako bi pothranili toplotnu energiju tokom dana i vratili je u prostor preko noći, osiguravajući značajnu uštedu troškova energije.

Prirodno svojstvo fazno promenjivih materijala da pothranjuju i do 20 puta više toplotne energije od konvencionalnih građevinskih materijala, kao i tehnologija izrade materijala Infinite R koji svoju faznu promenu vrši u temperaturnom području korisnom za kondicioniranje objekata svih vrsta i namena, osim značajnim energetskim uštedama, rezultira i ujednačavanjem temperature u kondicioniranom prostoru što bitno utiče na mikroklimu, ugodnost boravka i zdravlje korisnika građevine.

Infinite R se proizvodi u više temperaturnih varijanti, od kojih svaka menja svoje agregatno stanje pri različitim temperaturama za kondicioniranje prostora i na taj način održava temperature u prostoru stabilnim. Varijante u kojima se proizvodi Infinite R su 18°C, 21°C, 23°C, 25°C, 29°C.

Ako se na primer u nekoj prostoriji ili građevini, na celoj ili delovima toplotnog omotača zgrade primeni Infinite R u varijanti od 23°C, svaki put kad u prostoru temperatura poraste iznad 23°C, pothraniće se kao latentna toplota u fazno promenjivom materijalu. Kada temperatura u prostoru počne da pada ispod 23°C, menjanjem faze, Infinite R vratiće pothranjenu toplotu u prostor. Ukupna snaga koju Infinite R može da primi, i kada je potrebno da se vrati nazad u prostor je 320W/m².

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;