Neverovatan stambeni kompleks prepun stabala u Torinu

12.03.2015. | Inhabitat

Kada je arhitekta Lučano Pia preuzeo da projektuje petospratni stambeni kompleks sa 63 stanova u Torinu, Italija, želeo je da se probije iz homogenog urbanog razvoja koji je okruživao i gušio to područje. Ono što je usledilo je projekat 25 Verde, izvanredan stambeni kompleks nalik kućici na drvetu.

Stambeni kompleks zamagljuje linije između pripitomljenog i divljeg, podseća na dečije snove sa eksterijerom od čelika i 150 stabala, kao i sa velikom količinom dodatnog zelenila koje štiti stanare od buke i smanjuju zagađenje vazduha u komšiluku.

Zgrada ima zakrivljenu, raznovrsnu fasadu koja raste uz konstrukciju od industrijskog čelika, sa nosačima duž vertikalne ose koji su isečeni u razigrane strukture nalik granama.

Sto pedeset visokih stabala se protežu oko terasa zgrade, dok je dodatnih 50 stabla posađeno u dvorištu. Zelenilo je onda diversifikovano sa dodavanjem velikih sadnica duž terasa, zelenih zidova i privatnih dvorišta sa zelenim krovovima na vrhu petog spata.

Ukupan efekat, objašnjava arhitekta Pia, je stvaranje „fluidnog i glatkog tranzicionog prostora koji ublažava prolaz iznutra ka spolja gde je prostor uvek prijatan“, kao i prostora koji se konstantno razvija. Biljke rastu i menjaju se sa godišnjim dobima, a vrste su pažljivo odabrane kako bi se osiguralo postojanje celogodišnjih lišća i boja.

Sa ovim ogromnim zelenilom dolaze i značajne koristi za životnu sredinu. Prema arhitekti, drveće proizvodi 150.000 litara kiseonika na svakih sat vremena, uz upijanje 200.000 litara ugljen dioksida po satu noću. Povrh smanjenja zagađenja vazduha u komšiluku, drveće takođe pruža estetski dopadljivi, donekle transparentnu barijeru protiv gradske buke.

Pored toga, urbani staklenik je integrisao nekoliko održivih funkcija - sistemi grejanja i hlađenja za stanove koriste geotermalnu energiju, dok biljke pomažu u pružanju kontinuirane izolacije i zaštite od sunca. Kišnica se takođe reciklira za potrebe zalivanja zelenila kompleksa.

Fotografije © Beppe Giardino

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...