INFONET-468X60-BANNER

Norveški studenti napravili fantastičnu kolibu sa drvenim tunelskim ulazom

04.03.2015. | Arch Daily

Ova planinska koliba ima čudan drveni ulaz u obliku tunela koji izgleda kao da vas može odvesti u neku drugu dimenziju. Smeštena na strmoj planini u Bergenu, ova soba sa pogledom je napravljena od strane studenata Arhitektonskog fakulteta, predvođeni arhitektom Espen Folgeroom iz biroa OPA Form architects.

Koliba, nazvana Tubakuba (tuba kocka), koristi različite tipove norveškog drveta i ponosno stoji na litici planine kao jedina van-mrežna hotelska soba u Bergenu.

Koliba, površine 14 kvadratnih metara, je izrađena kao praktičan univerzitetski projekat, sa ciljem da studenti steknu potrebne veštine izgradnje i rešavanja problema na licu mesta. Zahvaljujući finansijskoj pomoći Fondacije G.C. Rieber, studenti su izgradili ovu planinsku kolibu od 95% drveta.

Iako je male površine, udoban enterijer je obložen sa šperpločom i obilato izolovan sa drvenim vlaknima. Uprkos malenoj površini, sve četiri fasade kolibe su u potpunosti drugačije.

Jedna strana je napravljena od spaljenog ariša korišćenjem tradicionalne japanske tehnike koja ne zahteva održavanje, poznata pod imenom Šou sugi ban (Shou Sugi Ban), koja spreava pojavu gljivica i propadanje.

Južni zid je obložen sa netretiranim arišom, koji će vremenom posiveti i uklopiti se sa šumom. Ali, najizraženija karakteristika je fantastičan ulazni tunel napravljen od strugane borovine, koji poziva odrasle i decu podjednako u prvi i jedini van-mrežni hotel u Bergenu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;