INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Švedskoj reflektuje svoju okolinu sa pametnom vinil fasadom

18.02.2015. | Dezeen

Kako bi uklopili svoje zgrade u okolinu, neke arhitekte koriste fasadu od ogledala, neki koriste zelene krovove ili lokalne materijale. Međutim, švedski arhitektonski biro Murman Arkitekter je kamuflirao ovu kuću tako što ju je obmotao u prelepu fasadu od vanila sa odštampanim zelenim lišćem.

Kuća Kleka se nalazi na malom proplanku na Gotlandu, jednom od mnogih ostrva švedske obale, savršeno se uklapajući sa okolnim pejzažom. Kuća predstavlja razigrani primer za lokalne vlasti, čiji je cilja da „se ne dozvoli modernoj arhitekturi da bude vidljiva u pejzažu“.

Ova prelepa Kuća Kleka je napravljena od lokalnog drveta i površine je 50 metara kvadratnih. Tri strane kuće je maskirano u vinil oblogu koja je odštampana sa fotografijama istog drveća koje raste oko kuće. Ova inovativna ideja služi ne samo kao kamuflaža koja pomaže stapanju kuće sa okolinom, već i filtrira svetlo i dodaje nivo privatnosti enterijeru.

Bujna lažna fasada je samo 30 santimetara daleko od spoljašnje drvene obloge i fiksirana je u mestu sa nizom pocinkovanih čeličnih šipki. „Kuća je jedva vidljiva, nalik ogledalu sopstvene okoline“, objasnile su arhitekte.

Unutar Kuće Kleka prostori su otvoreni, svetli i moderni, i predstavljaju mešavinu IKEA komada nameštaja sa detaljima poput danskog modernističkog nameštaja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;