INFONET-468X60-BANNER

Istraživači sa Stanforda razvili prototip kuće otporne na zemljotres

24.11.2014. | Gizmag

Iako veliki zemljotresi mogu biti katastrofalni po život ljudi i imovinu, čak i relativno mali potresi mogu ugroziti strukturalni integritet objekta, što dovodi do velikih troškova sanacije. Tim inženjera sa kalifornijskog Univerziteta Stanford je razvio novi metod izgradnje objekta otpornih na zemljotres koji se može implementirati relativno lako i jeftino.

Inženjeri sa Stanforda su izgradili model male dvospratne kuće koja poseduje ono što oni nazivaju „unibody“ dizajn. Umesto da zavrnu panelske zidove na drveni ram kuće (standardna konstrukcija američkih kuća), oni su ih postavili sa lepkom, dok su jaka mreža i dodatni vijci korišćeni za pričvršćivanje bele štuko fasade bezbedno u mestu.

Ono što je još značajanije, međutim, jeste činjenica da kuća nije postavljena na standardnom temelju, već na „seizmičkim izolatorima“! Seizmički izolatori se sastoje od 12 klizača od čelika i plastike, od kojih je svaki oko 11,4cm u prečniku, kao i od ploča i posuda u obliku zdele, napravljenih od pocinkovanog čelika i koji su postavljeni ispod.

Prototip modela kuća je testiran na simulatoru zemljotresa koji u suštini deluje kao veliki sto koji se trese. Iako nisu mogli da kažu očitavanje po Rihterovoj skali, inženjeri tvrde da su tresli sto tri puta jačine zemljotresa magnitude od 6,9. Zahvaljujući seizmičkim izolatorima, kuća je klizila bezbedno s leva na desno, ali nije bila oštećena nimalo. I tek kada su istraživači povećali simulator zemljotresa na najveći stepen, kuća je prikazala znaćajnu štetu.

Naravno, princip seizmičkih izolatora nije nov, i oni se već koriste za zaštitu nekih većih objekata, kao što je Međunarodni aerodrom u San Francisku, na primer. Međutim, značaj istraživanja sprovedenog u Stanfordu leži u njegovoj povoljnosti i lakoći montaže. Istraživači navode da bi njihov sistem dodao samo oko 15.000 američkih dolara na ukupni trošak izgradnje tipične kuće od 185 metara kvadratnih.

Iako je postavka tehnologije koja čini neki objekat otpornim na zemljotrese na postojeću kuću moguća, istraživači kažu da bi to bilo mnogo lakše na novogradnji i da bi preduzimačima trebalo samo dodatnih četiri dana za postavku. Video snimak ispod prikazuje model kuće dok se testira.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;