INFONET-468X60-BANNER

Škola u Kini sa stazom za trčanje na krovu

02.10.2014. | Inhabitat

U kreativnom pokušaju uštede prostora, arhitektonski biro LYCS Architecture je postavio atletsku stazu za trčanje dugačku 200 metara na krovu zgrade osnovne škole Tiantai br. 2 u Đeđangu, Kina.

Jarko crvena gumirana ovalna traka prekriva površinu od 2.800 kvadratnih metara i dovoljno je velika da služi potrebama 1.800 učenika ove škole. Arhitekte iz biroa LYCS Architecture se nadaju da će druge škole u gradovim koje su stisnute na malim parcelama usvojiti ovaj inovativni dizajn koji štedi prostor.

Nedostatak zemljišta je čest problem u starom, ali skučenom gradu Đeđangu, a zemljište površine 7.250 metara kvadratnih namenjeno za osnovnu školu jednostavno nije bilo dovoljno veliko za smeštanje rekreativnog prostora na tlu.

Zbog toga je biro odlučio da projektuje stazu za trčanje na krovu, a prema kineskim medijima, ona je bila veoma dobro prihvaćena od strane učenika. Ovo rešenje koje štedi prostor je takođe pomoglo arhitekta da zadrže visinu škole od četiri sprata, umesto prvobitno planirane visine od pet.

Krovna staza se sastoji od tri sloja zaštitnih barijera koje garantuju bezbednost dece. Spoljašnji sloj jeste zid visine 1,8 metara napravljen od kaljenog stakla; srednji sloj se sastoji od zelenog pojasa širine 50 santimetara; a unutrašnji sloj zaštite je ograda od nerđajućeg čelika visoka 1,2 metara.

Jastuci sa oprugama su postavljeni ispod staze kako bi obezbedili zvučnu barijeru. Projekat krovne staze za trčanje je predstavljen ranije ove godine na Venecijanskom bijenalu 2014.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;