Smanjene emisije ugljen-dioksida u Evropi u 2013. godini

29.05.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Prema podacima Eurostata, emisije ugljen-dioksida u 2013. godini su se smanjile u Evropskoj uniji za 2,5 odsto u poređenju sa 2012. godinom.

Emisije ugljen-dioksida su se najviše smanjile u zemljama kao što su Kipar, Španija i Grčka, što se donekle može objasniti sa ekonomskim problemima sa kojima se te države suočavaju. Većina drugih država članica Evropske unije je takođe smanjilo svoje emisije ugljen-dioksida.

Nasuprot ovom trendu, bilo je nekih izuzetaka koji su imali veću emisiju ugljen-dioksida u 2013. godini od 2014. godine. Među njima je bila Nemačka, koja je proizvela 2 odsto više ugljen-dioksida u 2013. godini, što je izazvano većom upotrebom elektrana na ugalj.

Ono što je bilo neočekivano jeste da je Danska, pionir u obnovljivi izvorima energije, pokazala najveći rast u svojim emisijama ugljen-dioksida u odnosu na 2012. godinu sa 6,8 odsto više emisija - bez obzira na njen relativno visok nivo udela obnovljivih izvora energije od 26%.

Ovo se može objasniti činjenicom da je Norveška imala veću potrebu za energijom prošle godine i morala je da uvozi više električne energije iz Danske. To je dovelo do korišćenja veće količine fosilne energije u Danskoj, što je pokvarilo Danski klimatski balans.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?