IZOLACIJA-468X60-BANNER

Google SketchUp – Energetski modeli za projektante

30.12.2008. | Gradjevinarstvo.rs

IES (Integrated Environmental Solutions) lansirao je plug-in za Google SkatchUp koji prikazuje osnovne simulacije emisije ugljenika i potrošnje energije objekata u ranim fazama projektovanja. Nije potreban nikakav dodatni softver, osim što vlasnici IES-ovog softverskog paketa Virtual Environment, tj. njegovih alata VE-Toolkits, mogu da urade dodatne analize, npr. dnevnog osvetljenja ili strujanja vazduha.

Ova alatka pomaže projektantima da definišu najbolju lokaciju za objekat (ukoliko već nije učitana u Google Earth), gde projektant uz pomoć nekoliko padajućih menija učitava funkciju, vrstu konstruktivnog sistema, stepen opremljenosti objekta itd. Uz pomoć ovih vrednosti softver prikazuje okvirnu skicu prostora i procenu utroška energije.

Komercijalni programi ove vrste već su odavno u ponudi najvećih softverskih kuća poput Autodesk-a ili Bentley-a. Oni nude detaljne proračune potrošnje budućeg objekta kako bi projektant mogao da pronađe optimalna konstruktivna i oblikovna rešenja, da izabere materijale, dodatne sisteme upravljanja objektom, itd.

Google SketchUp

Ako želite da se bavite 3D dizajniranjem, a nemate sredstava za komercijalne programe Google nudi besplatno rešenje pod nazivom SketchUp. SketchUp je softver za modelovanje objekata i drugih predmeta u 3D obilku. Osmišljen je da se koristi lako. Opcije su jasno dostupne i akcenat je na jednostavnosti, što ga čini dostupnim i počenticima u 3D modelovanju. Uz dodatna pojašnjenja program možete preuzeti na sajtu Interfejs na linku ispod teksta. Niže je dat i video prilog animacije broda Titanik koja je urađena u ovom programu (na sajtu YouTube možete pronaći tutorijale/uputstva za rad u Google ScetchUp-u).

Nešto slično se već neko vreme moglo pronaći na sajtu Ministarstva za energetsku efikasnost SAD, međutim, nije bilo dostupno svima (klikom na tag "3D modelovanje" ispod teksta pronađite tekst sa linkovima ka besplatnim softverima za izračunavanje energetske efikasnosti objekata).

Sada potpuno otvorena ponuda treba da zainteresuje što veći broj projektanata da usvoje energetsku efikasnost kao prvi i osnovni kriterijum za oblikovanje svakog objekta. Pomeranje granice energetskih proračuna u prvu fazu, kada se o objektu još uvek razmišlja na nivou skica, svakako će doprineti manjem broju kompromisa koji slede, kada već oblikovan objekat treba prilagoditi što nižoj potrošnji energije.

Iako su modeli energetske potrošnje sve češće deo projektne dokumentacije koju investitor zahteva od projektanta, njihova primena već u najranijoj fazi pre svega treba da usmeri projektante da energetsku efikasnost podrazumevaju kao deo svog posla.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...