CABE: Projektujte groblja za žive, ne samo za mrtve

29.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Komisija za arhitekturu i izgrađenu sredinu Velike Britanije - CABE (Commission for Architecture and the Built Environment), je još 2007. godine pozvala lokalne samouprave da uvide pun potencijal grobalja za uključivanje u mrežu zelenih površina u lokalnim sredinama.


groblje na ostrvu San Michele u Veneciji

Urbana groblja su tokom 19. veka na Ostrvu činila svojevrstan javni prostor, i projektovana su kao privlačna mesta otvorena za posetioce koji su želeli mirno i spokojno okruženje.

Danas je ta bliska veza između groblja i urbanog parka zanemarena od strane lokalnih samouprava. Stara groblja su puna, a nova su izopštena iz urbane matrice. Tako, udaljena od grada, stvaraju velike probleme za održavanje, zauzimaju zemljište i pretvaraju se u "skladišta za mrtve" koje živi posećuju samo tokom određenih dana u godini.

CABE je zaključila da boljim planiranjem i projektovanjem, groblja mogu da povrate svoju ulogu u lokalnim zajednicama, i da vrate nešto od onoga što uzimaju, pre svega u prostornom smislu.

Takođe, ova organizacija podseća da još uvek ne postoji dovoljno visok nivo svesti u vezi sa uticajem groblja na životnu sredinu i zdravlje stanovnika.

- Ponegde u Velikoj Britaniji, javne zelene površine i preko 50% čine groblja. Ministarstvo pravde Velike Britanije napominje da nema evidenciju o preciznom broju površina za sahranjivanje (crkvene porte, stara i nova groblja) i procenjuje da se taj broj kreće od 12 do 20 hiljada, uz veoma slabu komunikaciju između vlasnika, upravnika i ovog sektora u celosti - kaže se na sajtu CABE.

Ovo predstavlja veliki resurs u urbanim sredinama, naročito u velikim gradovima gde su groblja, pored glavnih gradskih parkova, jedina uspela da ostanu pošteđena novih projekata izgradnje. U nekim delovima Londona groblja danas čine bar polovinu neizgrađenog zemljišta.


groblje Igualada u Barseloni

Sa druge strane, jasan je pozitivan uticaj javnih zelenih površina u urbanim sredinama, dok zelenilo koje nije pod redovnim nadzorom može da izazove i probleme za zdravlje građana (kao što je kod nas slučaj sa ambrozijom; vidi i link "Sve uloge zelenih površina" na kraju teksta).

Zato je CABE pozvala lokalne samouprave da uključe groblja u svoje strategije za zelene površine. Ovo podrazumeva otvaranje novih radnih mesta i usmeravanje finansijskih sredstava za hortikulturu, održavanje, pejzažnu arhitekturu, centre za posetioce, kao i posebne staze za šetnju i rekreaciju.

- Uz dobro projektovanje i pravilnu negu, na ovim površinama zelenilo može da buja i da groblja pretvori u živopisna mesta za stanovnike lokalnih područja - zaključuje CABE.

Sarah Gaventa, direktorka odeljenja CABE Space, smatra da groblja ne treba da posmatramo samo kao "dom za mrtve":

- Divna Viktorijanska groblja projektovana su i održavana kao prelepi javni parkovi za uživanje svih. Svakak lokalna samouprava trebalo bi da ih uključi u svoje strategije za zelene površine i javne prostore. Tako će obezbediti da groblja ispune svoj pun potencijal koji je još uvek neiskorišćen.

CABE navodi i zanimljive evropske primere rešavanja ovog pitanja. Tako britanski arhitekta David Chipperfield (vidi tag ispod) učestvuje u komisiji za groblje na ostrvu San Michele u Veneciji, a arhitekta Enric Miralles za groblje Igualada u Barseloni. Poslednja takva saradnja groblja sa arhitektima u Engleskoj zamrla je od Sir Edwin Lutyens-a.

CABE Space je objavio i vodič za lokalne zajednice i samouprave za unapređenje javnih prostora u svom okruženju (vodič možete besplatno preuzeti na linku ispod). Pored toga, CABE nudi i besplatan kratki dokumet specijalno za temu grobalja (link ispod).

Linkovi:

  • CABE vodič (PDF) - link
  • CABE groblja (PDF) - link
  • Sve uloge zelenih površina – Uticaj zelenih površina na kvalitet vazduha - link
  • Enric Miralle - www.mirallestagliabue.com
  • Vodič za unapređenje javnih prostora zgrada i parcela, lobija i pjaceta - link
  • SEED - novi standard za sertifikaciju projekata na osnovu socioekonomskog uticaja na okruženje - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...