Počinje gradnja stambene kule u Njujorku visine 306m - vrednost projekta 1,3 milijarde dolara

28.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Gary Barnett, predsednik kompanije Extell Development, za tri nedelje ulazi u avanturu vrednu preko milijardu dolara. Sve je spremno za početak izgradnje stambene zgrade koja bi svojom visinom trebalo da pretekne najveću stambenu kulu u Njujorku, Trampov World Tower.

Tačnije, ukoliko ne bude dodatnih troškova, cena projekta u 57. ulici iznosiće 1,3 milijarde dolara, a planirano je da objekat bude gotov 2013. godine.

Zgrada je proejktovao francuski arhitekta Christian de Portzamparc (na fotografiji je prikazan jedan drugi njegov projekat u Njujorku, visine 150m), i najavljeno je da će biti visoka 306 metara. Ovo je prvi veliki građevinski poduhvat u Njujorku od kada je, septembra 2008. godine, propala kompanija Lehman Brothers. New York Times je projekat nazvao "ambicioznim, pa čak i rizičnim".

Prvih 20 spratova zauzeće Park Hyatt hotel sa svojih 210 soba, dok će preostali prostor, nadaju se u kompaniji Extell, zauzeti 136 najluksuznijih i najskupljih apartmana u celom gradu.

Zbog nemogućnosti da obezbedi finansijska sredstva od banaka iz SAD, Barnett je otišao u Abu Dabi da traži partnere i finansijere. Kompanija Tasameem iza koje stoji vlada, uzela je deo projekta pre dve godine, dok se njihova bliska kompanija Aabar Investment složila da obezbedi finansije za projekar.

Ovo nije prvi put da bogatstvo iz Abu Dabija finansira komercijalno projekte nekretnina u Njujorku. Ben Yakas u svom blogu o ovom projektu primećuje i sledeće:

- Naravno, Abu Dabi je poznatiji kao peskovito mesto gde Keri i drugarice idu na koktele u novom nastavku filma Seks i grad (mada nije snimano na originalnj lokaciji a film bi ionako mogao biti zabranjen). Dakle, teoretičari zavera... Abu Dabi, Keri Bredšo, bogati investitori, neboder od milijardu dolara... povežite tačkice!

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...