INFONET-468X60-BANNER

Svi uslovi za stečaj fabrike „Toza Marković“

08.04.2014. | Dnevnik

Privrednom sudu u Zrenjaninu podnet je predlog za pokretanje stečajnog postupka u kikindskoj fabrici „Toza Marković“. Predlog je, kako saznajemo od Milana Pajtaševa, sudije zrenjaninskog suda, podnela „Erste banka“ a.d. Novi Sad.

- Razlog za pokretanje postupka je dug fabrike banci u iznosu od 5,5 miliona evra. Po nalogu suda „Erste banka“ uplatila je predujam troškova stečajnog postupka.Time su ispunjeni svi uslovi za održavanje ročišta za otvaranje stečajnog postupka zakazanog za petak, 11. april u 10 sati u Privrednom sudu u Zrenjaninu – objašnjava Pajtašev.

Na koji način će se odvijati stečajni postupak zavisi od odluka organa u stečajnom postupku, pre svih stečajnog upravnika i njegovih predloga stečajnom sudiji. Kad se otvori stečaj, 11. aprila predstoje procesi propisani Zakonom o stečaju.

Privremeni stečajni upravnik u fabrici „Toza Marković“ je Dragan Božić. Naime, u ovoj fabrici pokrenut je prethodni postupak radi očuvanja imovine, odnosno, sprečavanja da se u proteklih mesec dana, kada je podnet predlog za pokretanje stečajnog postupka, ne ošteti ili smanji imovina stečajne mase.

U ovom momentu u fabrici „Toza Marković“ zaposleno je 780 radnika koji rade u dva pogona – gruboj i finoj keramici. Minimalne plate redovno se isplaćuju, a redovna je i uplata pripadajućih poreza i doprinosa. Započeto je i anketiranje radnika koji ispunjavanju uslov da do penzije pređu na evidenciju filijale Nacionalne sužbe za zapošljavanje da to i učine.

Podsetimo da su se o planu reorganizacije fabrike „Toza Marković“ poverioci izjašnjavali na više ročišta održanih u Privrednom sudu u Zrenjaninu. Protiv plana reorganizacije bio je „Srbijagas“, kao najveći poverilac, jer „Toza“ za utrošeni gas duguje 18 miliona evra, a dug za kredit je 15 miliona evra. Fabrika je privatizovana pre više od deset godina, a većinski vlasnik je beogradska firma „ITH“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;