INFONET-468X60-BANNER

Francuz gradi "Porto Skadar"

27.03.2014. | Novosti

Po ugledu na Porto Montenegro ili budući luksuzni turistički kompleks u Kumboru "Portonovi" i Skadarsko jezero bi moglo postati poznato evropsko odmaralište. Francuski biznismen Lionel Sonigo želi da na Skadarskom jezeru napravi eko-rizort "Porto Skadar lejk", vredan 90 miliona evra.

Sonigo je, kako je kazao ranije, počeo sa kupovinom zemlje pre šest godina kada je u NP "Skadarsko jezero" pazario 11 i po hektara zemlje, ali Vlada u tom trenutku nije smatrala da je takav projekat dobar za Crnu Goru. Bogati Francuz je najavio početak gradnje rizorta za septembar, ukoliko iz resornog ministarstva dobije građevinsku dozvolu. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma su kazali da će zahtev za gradnju moći da se podnese tek nakon usvajanja Državne studije lokacije "Mihailovići".

Pomoćnica ministra Sanja Lješković Mitrović kazala je da je u februaru održana javna rasprava i da će posle obrade primedbi sa javne rasprave obrađivač pristupiti izradi predloga plana.

Lokacija na kojoj Sonigo planira da gradi do sada najveći rizort na Skadarskom jezeru, nalazi se na lokaciji Biški rep, koja teritorijom ulazi u nacionalni park. Kako je reč o zaštićenom području, gradnja mora da bude prilagođena principima održivog razvoja, a francuski investitor je obećao da će to biti pravi eko-rizort i da će posebna pažnja biti posvećena očuvanju prirode.

- Pre tri godine smo Vladi predstavili prvi plan za "Porto Skadar lejk", koji im se nije svideo, nije im se svidio ni drugi, ali su zato trećim bili oduševljeni. S obzirom na to da smo već posedovali sertifikat za gradnju eko-rizorta "Green Globe", koji izdaje UN, odmah smo počeli da radimo studiju lokacije. Nakon što smo odradili sve analize i studije, koje su me do sada koštale milion evra, shvatili smo da je naš plan izvodljiv i sada samo čekamo građevinsku dozvolu - kazao je nedavno francuski biznismen.

Ukoliko Vlada izda dozvolu za gradnju eko-rizorta, odmaralište bi moglo biti završeno do sredine 2017. godine. Kako je najavio investitor, kompleks će projektovati ljudi iz Crne Gore i gradiće ga domaće kompanije u saradnji sa francuskim projektantima.

Luksuz

Planirano je da rizort ima 50 apartmana i 30 vila, koje će biti u privatnom vlasništvu. Biće opremljene najmodernijom tehnologijom za očuvanje prirode, kao što su tretman otpadnih voda, prirodni baseni s fito-pročišćavanjem, solarna energija, upotreba energetskog potencijala jezera, a sva vozila i plovila biće na električni pogon.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;