INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Stiže najbolja česmovača

14.03.2014. | Dnevnik

Početak pripremnih radova na gradilištu buduća dva nova bloka za prečišćavanje vode i novog rezervoara u krugu fabrike vode na Štrandu, juče (13. mart 2014.) je obeležen i posetom gradonačelnika Miloša Vučevića, njegovog pomoćnika Vladimira Jelića i direktora "Vodovoda i kanalizacije" Dragana Božića.

Kako su istakli, ovo je godina velikih radova "Vodovoda" koji bi trebalo da donesu sigurno snabdevanje kvalitetnom pijaćom vodom Novog Sada u narednim decenijama.

- Veoma je bitno, a ujedno i zabrinjavajuće, da 30 godina u Novom Sadu nije bilo radova ovog tipa u fabrici vode. Ovi radovi su pre svega važni zbog kvalilteta vode koju će dobijati Novosađani iz gradske vodovodne mreže. Očekujem da "Vodovod i kanalizacija" ove godine urade najveći deo posla, da bi u ugovorenim rokovima imali unapređenu fabriku vode na Limanu – izjavio je Vučević.

On je poručio građanima, ali i rukovodstvu "Vodovoda i kanalizacije", da očekuje da se krene s izgradnjom fabrike vode i na sremskoj strani.

- Time bismo završili priču oko snabdevanja građana dovoljnim količinama ispravne i kvalitetne vode, i da tu nemamo više nikakve dileme ili zloupotrebe kakve su se pojavljivale u prethodnom periodu. Nedopustivo je da bilo ko špekuliše i nagađa oko kvaliteta vode. To nije političko pitanje, jer je pitanje zdravlja iznad svih pitanja i tu nema nikakve igre. Apsolutna je podrška grada "Vodovodu" u ovakvim stvarima i što je bitno, ovaj posao ne opterećuje gradski buyet – zaključio je Vučević.

Pomoćnik gradonačelnika za komunalni sistem i energetiku mr Vladimir Jelić rekao je da je početak pripremnih radova zapravo najava megaprojekta koji vredi devet miliona evra, koji finansira "Evropska investiciona banka" vrlo povoljnim kreditnim aranžmanom.

- Osim ovoga, u planu je izgradnja rezervoara od 10 miliona litara vode, čija je svrha da stabiliše snabdevanje vodom u čitavom gradu. Projekat treba da bude završen za dve godine i tada će Novosađani imati najkvalitetniju vodu u državi. Predviđeno je i da "Vodovod" investira svojih 100 miliona dinara u oporavak izvorišta Štrand, koje je najveće izvorište, a nije u upotrebi od 2009. Ovi radovi značili bi početak oporavka izvorišta Štrand i kada budu završeni apsolutno ćemo biti sigurni da nećemo imati problema s niskim pritiscima i s nedostatkom vode tokom letnjih meseci – naglasio je Jelić.

Direktor "ViK" mr Dragan Božić istakao je da sama vrednost investicije govori o njenom značaju za preduzeće i grad.

- Ovde će se dograditi rezervoar od 10.000 kubika vode i ugraditi dva dodatna načina prečišćavanja vode: ozonizacija i GAU filteri. Time ćemo dobiti kvalitetnu vodu kojom ćemo pouzdano snabdevati grad. U "Vodovodu i kanalizaciji" zaista smo svesni odgovornosti posla kojim se bavimo. Svi radovi , u koje se sada ulaže, obezbediće pouzdano vodosnabdevanje u narednim decenijama. Rok za završetak je polovinom naredne godine – istakao je Božić.

Ozon i ugalj sve čiste

Fabrika vode na Štrandu vodu prerađuje propuštanjem kroz peščana filter polja, aeracijom i zatim se ona hloriše. Sada bi, međutim, nakon filtracije i aeracije voda išla na ozonizaciju, a zatim na GAU filtere. Ozon oksidacijom efikasno se uklanja gvožđe, mangan, sulfide, sulfite, nitrite, cijanide, hloride, bromide, anjonske deteryente, fenole, policiklične ugljovodnike, boju, ukus i miris, pesticide...

GAU (granulirani aktivnu ugalj) filteri uklanjali bi ostatke ozona, hemijska jedinjenja i ostale nusporizvode ozonizacije. Zatim bi se ti ostaci razlagali na površini GAU pomoću bakterija, a prečišćena voda dalje bi išla u novi rezervoar, a iz njega na hlorisanje i distribuciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;