INFONET-468X60-BANNER

Srbija zaostaje u zelenoj energiji

17.01.2014. | B-92

Kako se navodi u saopštenju "Centra za ekologiju i održivi razvoj" (CEKOR), u rezoluciji se primećuje da Srbija zaostaje za drugim zemljama kandidatima u korišćenju obnovljivih izvora energije i izražava zabrinutost zbog toga što ciljevi za obnovljive izvore energije za 2020. u Srbiji neće biti ispunjeni.

Takođe, Evropski parlament naglašava potrebu za transparentnošću u postupcima savetovanja vlade i žali zbog neuspeha vlasti Srbije u vođenju računa o stavovima međunarodnih finansijskih institucija pri usvajanju "Modela ugovora o otkupu električne energije" (Power Purchasing Agreement – PPA).

Izražava se žaljenje zbog toga što je postignuto vrlo malo napretka u oblasti životne sredine i klimatskih promena, te se pozivaju vlasti Srbije da što je brže moguće usvoje sveobuhvatnu strategiju za klimu u skladu s ciljevima EU.

CEKOR zato poziva sve domaće institucije da svojim radom ne dozvole da se Srbija kritikuje zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja u implementaciji obnovljivih izvora energije, životne sredine i klimatskih promena, kao što je to izraženo u danas usvojenoj Deklaraciji Evropskog parlamenta.

- U tom smislu, smatramo da bi nastavak javne rasprave o Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. u Skupštini Srbije bio prilika da se kvalitativno poboljša ovaj dokument – smatraju u CEKOR-u.

Nevladine organizacije iznele su niz primedbi na predloženi dokument, i sada je prilika da se on poboljša. CEKOR poziva Vladu Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine da i ovoj temi priđu sa maksimalnom pažnjom, te da razvoj Srbije i u ovom sektoru bude u skladu sa standardima EU.

 

Komentari: 1

Ivan 31.08.2015 15.37.18

Tema izuzetno važna i ozbiljna. Ceh koji će se platiti u budućnosti će biti posledica našeg nemara prema prirodi i budućim generacijama. Mnogo je priče, apela ali malo konkretnih akcija.Najveća krivica leži u lokalnim upravama jer hoće da trguju sa dozvolama a neće niakvu odgovornost. Tačnije neće niko da pristane na rizik prihvatanja ponuđenih projekata. Drugo, za dozvole se kandiduju sumnjivi investitori čiji projekti nemaju garanciju održivog razvoja i pojma nemaju o energetskoj efikasnosti. Samo gladaju stopu godišnjeg profita. Takav pristup problematici je totalno pogrešan. Pozdrav

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;