INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Legalizacija zgrade, samo što nije... (video)

05.12.2013. | RTV

Ni mesec dana od usvajanja novog Zakona o legalizaciji, pravilnik koji bi precizirao kako će se ovaj postupak ubuduće sprovoditi nije donesen. I dok u gradu sležu ramenima čekajući znak od ministarstva, građani se pribojavaju da će sada sve morati da rade ispočetka.

Za stambenu zgradu u Janka Čmelika zahtev za legalizaciju pokrenut je još 2009. godine, ali investitor nikada nije završio ovaj postupak, pa je Skupština stanara preuzela posao na sebe. Nakon što su platili 2.000 evra, od "Zavoda za urbanizam" su dobili pozitivno mišljenje, ali ne i odgovor kada će moći da legalizuju zgradu.

- To smo predali, platili mišljenje i dobili odgovor da je sve u redu, međutim nismo dobili nikada do sad građevinsku dozvolu – kaže Milivoj Naumov.

U "Gradskoj upravi za urbanizam" potvrđuju da su stanari dostavili kompletnu dokumentaciju, ali je deo zakona o planiranju gradnje u međuvremenu prestao da važi. Oni kažu da svakog dana iščekuju usvajanje novog Pravilnika, ali da su im do tada ruke vezane.

- Zakon je usvojen 1. novembra 2013. godine. Ova uprava čeka pravilnik koji se odnosi na to šta je njegova obavezna sadržina I kad dobijemo pravilnik, znaćemo šta tačno treba da bude u projektu izvedenog objekta – ističe Brane Raković iz "Gradske uprave za urbanizam".

On ističe da je novi zakon dosta stroži i da će nakon dobijanja građevinske dozvole, svaki vlasnik morati za svoj stan da traži upotrebnu dozvolu, a potom i zahtev za upis stana u katastar. Procenjuje se da u Srbiji 1.300.000 objekata čeka na legalizaciju. Rok za podnošenje dokumentacije je 1. februar 2014. godine, a iz Grada apeluju da građani sve papire dostave i znatno ranije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;