IZOLACIJA-468X60-BANNER

Domaća proizvodnja crepa u padu

28.11.2013. | RTV

Srpski proizvođači crepova prate sudbinu domaće građevinske industrije koja je u padu, a opstaju zahvaljujući sanacijama krovova i povećanju izvoza u zemlje regiona, izjavio je direktor fabrike crepova "Tondah-Potisje Kanjiža" Ištvan Jenei. On je izjavio da "Potisje Kanjiža" u ovoj godini beleži, sa jedne strane, pad prodaje na domaćem tržištu, a sa druge strane porast izvoza, čime je promenjena struktura prodaje u korist izvoza u odnosu na neke prethodne godine.

- Uobičajeno je bilo da smo otprilike 45 odsto ukupnog plasmana imali u Srbiji, a 55 odsto na ino tržištima. Sada je situacija takva da čak 60 odsto ide u izvoz, a svega 40 odsto je domaća prodaja – rekao je Jenei novinarima pred sednicu Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica.

On je dodao da je primetan pad primarne tražnje na domaćem tržištu, što, prema njegovoj oceni, predstavlja problem, ne samo "Tondahu", nego i svim ostalim proizvođačima crepa: "Tozi Marković" Kikinda, "Mladosti" iz Leskovca i "Poletu" iz Novog Bečeja. Ukupna produkcija ova četiri preduzeća, prema Jeneijevim rečima, kreće se na nivou od 180 miliona komada crepa godišnje, od čega je u prošloj godini na domaćem tržištu plasirano svega 48 miliona.

- Da proizvođači crepa nisu u mogućnosti da izvoze u regionu, bili bi u velikim problemima. Zahvaljujući tome što je izvoz u regionu veoma značajan, srpski proizvođači uspevaju da opstaju – smatra Jenei.

Prema njegovom mišljenju, proizvođači crepa samo prate sudbinu domaćeg građevinarstva, koje je, takođe, doživelo velike padove, pogotovo u oblasti stanogradnje i visokogradnje.

- Još 2007-2008. godine, oko 80 odsto proizvodnje išlo je na nove objekte, a sada u ukupnom plasmanu 60 odsto ide na sanaciju postojećih krovova, a svega 40 odsto na nove objekte. To znači da se veoma malo gradi u Srbiji – rekao je Jenei.

On je dodao da će proizvođači imati velikih poteškoća ukoliko se ovakva situacija nastavi, jer se sada "dovijaju" preko prodaje crepova za sanacije, a da su u još težoj situaciji proizvođači zidanih građevinskih materijala.

Direktor "Tondah-Potisje Kanjiža" podseća da su preko "Regionalne privredne komore" u Subotici poslali inicijativu ka nekoliko ministarstava da se smanje određeni nameti na građevinski materijal, kako bi se pospešila stanogradnja, pogotovo individualnih stambenih objekata, ali da su ostali bez konkretnog odgovora, odnosno reakcije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;