INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Počinju radovi u Fabrici vode

25.09.2013. | Dnevnik

U narednih nekoliko sedmica počeće dogradnja pogona za preradu vode na Sunčanom keju, saznaje se u "Vodovodu i kanalizaciji". Ovi radovi podrazumevaju izgradnju ozonskog bloka i ugradnju GAU filterta, odnosno filetra sa granuliranim aktivnim ugljem. Ovim bi, prema procenama iz "Vodovoda i kanalizacije", prerada i kvalitet vode bili dovedeni na maksimalan nivo. Takođe, u sklopu ovog posla, biće izgrađen dodatni rezervoar od 10.000 kubika, odnosno 10 miliona litara vode.

Ovi radovi koštaće oko šest miliona evra, pribavljenih iz kredita Evropske investicione banke, koji će otplaćivati "Vodovod i kanalizacija". Ugradnjom ozonskog bloka delimično prerađena voda biće tretirana ozonom, kao snažnim dezinfekcionim sredstvom, što će garantovati mikrobiološku ispravnost vode, a ostatke ovog procesa uklanjaće filteri s aktivnim ugljem, što bi za posledicu imalo besprekorno čistu vodu za Novosađane. Dodatni rezervoar, dodatno će stabilizovati pritisak u mreži i snabdevanje vodom grada.

Pored proširenja stare fabrike vode, ove godine trebalo bi da bude završen i idejni projekat za novu fabriku vode na Petrovaradinskoj adi. Naime, polovinom marta, Vlada Vojvodine ustupila je Novom Sadu deo zemljišta na Petrovaradinskoj adi, što omogućuje izgradnju nove fabrike vode na ovoj lokaciji.

U "Vodovodu" očekuju da bi sledeće godine mogao da bude gotov i glavni projekat i da bi, ukoliko bude dovoljno novca, mogla da počne i izgradnja modularne fabrike, početnog kapaciteta od 200 litara vode u sekundi. Značaj ovih fabrika ne bi došao do izražaja da ove godine nisu usvojene mere sanitarne zaštite izvorišta Petrovaradinska ada i Ratno ostrvo, što daje pravni osnov za očuvanje najvrednijih resursa grada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;