INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ministar Igor Mirović posetio Valjevo

19.09.2013. | Valjevo Online

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović danas (19. septembar 2013.) je posetio Valjevo i u razgovoru sa rukovodstvom grada i Kolubarskog okruga upoznat je sa prioritetnim projektima za ovaj kraj. Ministar Igor Mirović je potom obišao buduću hidroakumulaciju i branu "Stubo Rovni", kao jedan od najvećih regionalnih projekata u ovom delu Srbije.

- Potrebno je još 900 miliona dinara da se ovaj sistem završi. Danas smo došli da obeležimo početak radova izgradnje cevovoda na dve trase: od Beloševca do Divaca i od Divaca do Oštrikovca. Predračunska vrednost ovih radova je oko 500 miliona dinara i finansira ih Republika Srbije. Uveli smo elitne izvođače "Jedinstvo" Sevojno, "Projektomontaža" Beograd i "Graditelj"  Novi Sad i očekujemo da u jednom delu za godinu, a u drugom delu za godinu i po dana, prema planiranoj dinamici ti radovi i budu gotovi. Veći deo problema je ovaj na koji želimo da ukažemo, a to je da zajedno sa drugim ministarstvima, pre svega sa Ministarstvom za poljoprivredu i vodoprivredu i Direkcijom za vode pokušamo da u sledećoj godini obezbedimo makar deo sredstava, kako bi se ovaj veliki projekat, koji se gradi više od dve decenije, konačno stavio u funkciju. To treba da bude garancija kvalitetnog i sigurnog vodosnabdevanja za više opština Kolubarskog okruga. Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave će u tome pomoći sve opštine u ovom kraju i ovaj projekat. Moram da istaknem i veliku pomoć Evropske unije i IPA fondova koji učestvuju u delu realizacije ovog projekta. Ovo je najbolji primer kako više opština, kroz regionalni karakter projekta mogu da dođu do onoga što je veoma važno, a to je snabdevanje vodom, kvalitet i sigurnost, kao i velike uštede, jer će opštine uštedeti na smanjenju troškova utroška električne energije i kroz smanjenje troškova koji su bili potrebni do sada za realizaciju vodosnabdevanja u starom sistemu – rekao je ministar Igor Mirović.
 
Ministar je naglasio da je na sastanku sa rukovodstvom Grada i Okruga dogovoreno da se nastavi sa podrškom projektima koji su započeti i koji imaju dugoročni karakter.
 
- Put M4 je bio planiran u budžetu za 2013. godinu, ali je rebalansom budžeta taj projekat izašao iz prioriteta Ministarstva. Pokušaćemo da narednih nekoliko nedelja pronađemo rezervna sredstva, sa onih pozicija koje možda neće biti utrošene 2013. godine i da reaktiviramo taj projekat koji je veoma važan, s obzirom na to da će se naslanjati na budući auto-put koji ide od Beograda do Požege – rekao je ministar Mirović.
 
- Drugo što je danas dogovoreno je da se konačno definiše status pruge Valjevo-Loznica. Iako to nije u nadležnosti mog ministarstva, ja sam se ponudio da organizujem sastanak sa Upravom Železnice i Ministarstvom saobraćaja. Videćemo da li sa pozicija ruskog kredita, taj projekat koji je došao do krajnje faze, može da postane prioritet u odnosu na druge prioritete koji takođe postoje u Republici Srbiji. Treće što smo dogovorili je da za sledeću godinu ugovorimo kontakte oko realizacije projekta sportske hale u Valjevu. Sve zavisi od budžeta ministarstva kojim ja rukovodim, ali zavisi i od stepena pripreme dokumenata. Bilo je i drugih projekata o kojima smo danas razgovarali, ali smo ih podelili u dve grupe. Ono što je već započeto da završimo, a da ono što planiramo ima smisao i efekat kroz realizaciju tih projekata – saopštio je ministar Mirović.
 
Pomoćnik gradonačelnika Valjeva Radoica Rstić je izrazio zadovoljstvo grada Valjeva što je prva zvanična poseta Igora Mirovića upravo poseta ovom gradu i regionalnom projektu "Stubo Rovni". 

- Ministra smo upoznali sa svim našim regionalnim projektima i planovima. Plan grada Valjeva je da postane regionalni centar Zapadne Srbije. Pričali smo danas i o Regionalnoj razvojnoj agenciji, o kompletnoj rekonstrukciji vodovodne mreže u gradu, o vodovodu i kanalizaciji na Divčibarama i o iskorišćavanju turističkog potencijala Divčibara. Bilo je reči i o nastavku radova na pruzi Valjevo-Loznica i o svim drugim projektima koje nameravamo da kandidujemo naredne godine. Ti projekti su pokretači i privrede Kolubarskog okruga i Valjeva i projekti koji će povećati zaposlenost u našem gradu – rekao je pomoćnik gradonačelnika Radoica Ristić.
 
Ministar Mirović je poručio da je neophodno da se udružujemo oko velikih projekata i da nema političkih prepreka kada je reč o realizaciji velikih projekata. Projekat brane i hidroakumulacije "Stubo Rovni" pokazuje snagu više opština i snagu Republike Srbije da u jednom razumnom roku završi ovaj projekat. Ministar je rekao da je danas bilo reči i o još jednom velikom regionalnom projektu, u kome učešće treba da pronađu i odgovarajući evropski fondovi. To je projekat regionalne deponije.

- Poruka je da ako smo složni, jedinstveni i ako znamo da napravimo projekte i konkurišemo na najbolji mogući način, postoje mehanizmi za njihovo finansiranje, bez obzira na veoma lošu finansijsku situaciju u našoj zemlji – zaključio je ministar Igor Mirović danas u Valjevu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;