INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvaraju firme zbog – obaranja konkursa

12.08.2013. | Novosti

Ministarstvo građevinarstva je još krajem prošle godine uplatilo lokalnim samoupravama dogovorenih 200 miliona dinara za izgradnju 10.000 kvadrata socijalnih stanova. Samo je Čačak, međutim, tek nedavno otvorio gradilište. U Nišu se, prema rečima ministra Velimira Ilića, već nekoliko puta obara tender. Otvorene su nedavno ponude i za preostalih pet gradova, a to su Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Kraljevo i Kragujevac, a već ima najava da će pristići i žalbe.

 

Ministar Ilić kaže da postoje firme, koje su specijalizovane za obaranje tendera, da vlasnici nemaju operativu, već samo dobre džipove i dobre advokate.

- Nama je crno tržište veliki problem – ističe Ilić. - Imamo i tašna-mašna firme za obaranje tendera, od zaposlenih imaju samo odličnog advokata, koji nađe neku začkoljicu i poništi nam konkurs. Primer je Niš, gde se od početka godine svaki tender obara, a gotovo polovina kvadrata treba da se izgradi u tom gradu. Privredna komora Srbije bi trebalo da postane filter, koji će moći da prođu samo dobre građevinske firme, koje imaju reference, operativu i grade kvalitetno i da onda samo takve kompanije u Srbiji dobijaju poslove. A ne da nas takve firme ucenjuju, traže novac da bi povukli žalbe.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je i u Čačku bilo problema, ali su sa lokalnom samoupravom, koja i vodi posao, uspeli da se izbore i otvore gradilište. Inače, država kao pomoć daje ovih 200 miliona dinara, a zadatak lokalne samouprave je da obezbedi lokaciju i infrastrukturno opremi zemljište. Cena kvadrata je oko 400 evra.

- Ako je tender "šupalj", onda firme koje su ponuđači mogu zbog propusta da obore konkurs – kaže Goran Rodić, stručnjak u oblasti građevinarstva. - Da bi tender bio uspešan, mora da postoji kvalitetan projekat. Dešava se, javljaju se firme sa damping cenom, a onda kada dobiju posao odustaju i ponovo se raspisuje tender. Tašna-mašna firmama ne sme se ni dozvoliti da konkurišu za poslove koje vodi država. Treba proveriti status firmi kod Agencije za privredne registre imaju li reference. Postoje specijalizovane firme za poništavanje tendera kako bi se kroz drugi krug pojavila preduzeća koja dobijaju posao po većim cenama. Treba stati na put firmama, koje u momentu konkurisanja iznajme opremu i prime određen broj ljudi namenski za taj posao, a posle ih otpuste i angažuju radnu snagu sa crnog tržišta. Samo su realna cena i referentnost firme garancija da će objekti biti završeni kvalitetno i u roku, a onda je to ustvari i najjeftinije izvođenje radova.


Nije šija nego vrat

Republička Komisija za zaštitu ponuđača prihvatila je žalbu jednog od učesnika na tenderu za gradnju stanova u Nišu, jer kriterijumi javnog poziva nisu bili u skladu sa članom 52 Zakona o javnim nabavkama.

- Kao kriterijum za ocenjivanje naveli su iskustvo u izgradnji, a to je ustvari obavezan uslov, a ne kriterijum – objašnjava jedan od ponuđača. - Time je naručilac povredio odredbu zakona, kojom je izričito određeno da uslovi za učešće ne mogu biti određeni kao kriterijumi. Tako je tender vrednosti 233,7 miliona dinara, čiji je naručilac bila niška Gradska stambena agencija, "pao" i pre otvaranja ponude.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;