INFONET-468X60-BANNER

Milijarde od zelene energije (video)

17.07.2013. | RTS

Nacionali akcioni plan korišćenja obnovljive energije trebalo bi da donese dve milijarde evra investicija i 1.000 radnih mesta. Investitorima iz resornog ministarstva poručuju da su dobrodošli u Srbiju, jer je ta oblast uređena po evropskim standardima. Do kraja jula biće potpisano prvih 90 ugovora za gradnju malih hidroelektrana. Najviše će ih biti na području Ivanjice, Arilja i Tutina. Ulagači su za taj posao prvi put birani na javnom pozivu.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da lokalne samouprave vrlo često imaju neke svoje politike.

"Nekada se desi da država ima jednu politiku, lokalna samouprava drugu, a da u stvari ispašta investitor. Zbog toga smo pokušali da obavežemo i lokalne samouprave i državu i investitore i da zajednički krenemo i damo svu podršku da se te elektrane i izgrade", kaže Mihalovićeva.

Spremni su i ugovori za otkup struje iz obnovljivih izvora. Investitori će ih potpisivati sa preduzećem EPS-snabdevanje koje je obavezno da 12 godina preuzima svu ugovorenu energiju po povlašćenim cenama. Iako su uvažene primedbe investitora, neki za solarnu energiju i energiju vetra su nezadovoljni predviđenim proizvodnim kvotama od 500 megavata.

"Meni se čini da princip kvota nije dobar princip. Mislim da treba pustiti investitore da rade i u nekom trenutku kada se oseti zasićenost na tržištu da to treba tržišnim mehanizmima obuzdati", rekla je Ana Brnabić iz Srpskog udruženje za energiju vetra – SEWEA.

Iz resornog ministrstva podsećaju da čak i neke zemlje Evropske unije sada ograničavaju kvote i povlastice za otkup zelene energije.

"Mi nismo dovoljno bogati da možemo da omogućimo i pustimo da svi budu povlašćeni proizvođači električne ili  toplotne energije", kaže ministarka energetike.

Ogroman je interes i stranih i domaćih kopanija za ulaganja u obnovljivu enegiju. Samo za gradnju vetroparkova ima 12 projekta. Među njima je i NIS koji sprema početak gradnje vetrenjača u Plandištu kod Vršca.

"Analiziramo tržište u regionu, kompanija ima cilj da postane vodeći proizvođač energije ne samo u Srbiji nego i u jugoistočnoj Evropi. Tražimo mogućnosti i u susednim zemljama ali je svakako Srbija za NIS kao teniski turnir u Vimbldonu za tenisere", kaže Masimijano Kapobjanki, ekspert-kordinator za obnovljie izvore energije .

"Zeleni" upozoravaju da se mora više računa voditi o zaštiti životne sredine i uvažiti mišljenje lokalnog stanovništva. Predlažu da parlamet oformi Komisiju koja će pratiti pripremu i realizaciju projekata zelene energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;